Rengeteg ilyen anyagot eszünk meg: a legtöbben nem is tudnak róla

Rengeteg ilyen anyagot eszünk meg: a legtöbben nem is tudnak róla

agrarszektor.hu
Minden évben több mint 19 millió tonnányi műanyag kerül a földekre, folyókba és óceánokba. Ezek azonban nem bomlanak le azonnal, hanem bekerülnek a táplálékláncba, komoly egészségügyi veszélynek kitéve ezáltal az embereket - írja a SodaStream közleményében.

Mikro műanyagoknak az 5 mm-nél kisebb, szabad szemmel nehezen látható részecskéket nevezzük. Általában nagyobb műanyag darabok lebomlása során jönnek létre, de korábban a kozmetikai termékekben is használatban voltak egészen 2023-ig, míg az Európai Bizottság be nem tiltotta őket.

Az óceánokra és édesvizekre gyakorolt hatásukon túl a mikroműanyagok a természetes élővilág számos területére, sőt, az emberi szervezetre is hatással lehetnek

- hívta fel a figyelmet Széll-Szőke Krisztina.

EZ IS ÉRDEKELHET

1. A mikroműanyagok csökkentik a növények fotoszintézisét

A fotoszintézis létfontosságú a növények életben maradásához, ennek során ugyanis a napfény energiáját felhasználva szén-dioxidból és vízből szerves anyagot, valamint oxigént állítanak elő. Egy új tanulmány1 szerint azonban a mikroműanyagok átlagosan 12 százalékkal csökkentik a fotoszintetizációs képességet a szárazföldi növények, valamint az algák esetében. Előbbinél ez a hatás akár 18 százalék is lehet. Számítások szerint ez 13,5%-os hozamcsökkenést eredményezhet olyan takarmánynövények esetében, mint a kukorica és a rizs. Vagyis komoly kihívást jelenthet az élelmezés biztonságra - írták.

2. A mikroműanyagok bekerülhetnek a táplálékláncba

A vízben található mikroműanyagokat a növények és állatok (például planktonok, halak, kagylók) is elfogyasztják, ebből kifolyólag bejuthatnak az emberi táplálékláncba. A New York-i Cornell Egyetem2 több mint 100 országban végzett kutatása kimutatta, hogy 1990 és 2018 között hatszorosára nőtt a mikroműanyag bevitel Ázsiában, Afrikában és Amerikában. Ezeknek a mikroműanyagoknak közel 60 százaléka vízi forrásokból, különösen a „tenger gyümölcsei” (halak, puhatestűek, rákfélék) fogyasztásával került az emberek szervezetébe.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. A mikroműanyagok befolyásolják szervezetünk képességét a fertőzések leküzdésére

A Bostoni Egyetem kutatása3 szerint a mikroműanyagok miatt egyes baktériumok ellenállóbbá válhatnak az antibiotikumokkal szemben, ami így tovább növeli az antimikrobiális rezisztencia (AMR) veszélyét. A közönséges E. coli baktériummal végzett kísérletek kimutatták, hogy a baktériumok képesek a mikroműanyagokhoz tapadni, ami így olyan „biofilmként” működik, amelyet az antibiotimumok nem tudtak áttörni.

4. A mikroműanyagok zavarhatják az agy működését

Egy friss tanulmány szerint a mikroműanyagok bekerülhetnek az agyba a vérkeringésen keresztül. Az immunsejtek megtámadhatják és bekebelezhetik őket, amelyek viszont így idővel elzárhatják, vagy szűkíthetik a vérereket, hiszen nem élő organizmusokról van szó. Az egerekkel végzett kísérletek során a Pekingi Egyetem kutatócsoportja azt tapasztalta, hogy az általuk vizsgált állatoknál csökkent az agyi motoros funkció annak következtében, ahogy a mikroműanyagok az agyi ereken keresztül vándoroltak - áll a közleményben.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?