Földpiac, az utolsó felvonás - még hét hónapig konkurencia nélkül

agrarszektor.hu
Konkurencia nélkül vásárolhatnak a magyar magánszemélyek a földpiacon még jövő év május 1-ig. Ezután vagy az új Földtörvény vagy az új vásárlók tőkeereje vagy a kettő egyszerre fogja korlátozni a földvásárlás lehetőségét, ami az utolsó extraprofittal kecsegtető, ugyanakkor szuperbiztonságos befektetés - állítja Fűr Zoltán a Földbróker.hu elemzője.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az új kormány első intézkedései nyomán, a nyáron erős kommunikáció közepette, de lényegesen nem változott a Földtörvény. A Parlament őszi törvénykezési terve szerint nem foglalkoznak a Földtörvénnyel, tehát január 1-jével nem várható változás.

A moratórium-hosszabbítási kérelem dokumentációja nem került nyilvánosságra és a politikai vezetők sem tartják kizártnak, hogy Brüsszel nem hosszabbítja meg a moratóriumot. Jelen állás szerint kevés ország támogatja a moratórium-hosszabbítást: az újonnan csatlakozók és Franciaország, aki vélhetően a következő költségvetési időszak vitáihoz építi előre a szövetségesi körét.

Ezekből adódik a következtetés: a lejáró moratóriummal párhuzamosan 2011. május 1-től lehet új földtörvény, de addig az ismert játékszabályok mellett lehet vásárolni.

A szántóárak erős szórással a 850-950 ezer Ft/ha sávban mozognak, de néhány vidéken már jóval 1 millió Ft felett járnak az árak. Képzeljük el annak a hírnek a hatását, hogy valamelyik fontosabb EU tagállam nyilvánvalóan ellenzi a moratórium meghosszabbítását.

Egy többszereplős piacon a privát befektetők legfőbb konkurenciája a mezőgazdasággal foglalkozó gazdasági társaságok lehetnek, nem a külföldiek. A helyismeretük és banki hátterük komoly lépéselőnyt fog nekik biztosítani mindenkivel szemben.

A Földtörvény szigorításáról elég sok riogatás elhangzott már, de inkább meg kell várni a konkrét törvényi előkészítést, mert annak alkotmányosnak és EU-konformnak kell lennie, (a földtulajdon a tőke szabad áramlása fejezetben van), és közben Magyarország az EU soros elnöke lesz.

Becslésünk szerint a derogáció utáni időszakra 1,5-2,5 MFt/ha közötti árak várhatók a nagyobb területekre (10-500 ha) és 1 MFt/ha alatti árak a kicsi és az osztatlan közös tulajdonokra.

Befektetőként a mai világban csak ritkán adódik lehetőség a nagy nyereség és az alacsony kockázat párosítására. A haszon és biztonság együtt van jelen a földpiacon, azaz a lehetőség a földön hever.

www.foldbroker.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34