Magyarország kenyérgabona-szükséglete biztosított

agrarszektor.hu
Négymillió tonna kiváló minőségű étkezési búza a magtárakban van, Magyarország kenyérgabona szükséglete ezzel biztosított, sőt még exportra is jut, közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára pénteken Debrecenben, a XXI. Farmer Expo megnyitóján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari, valamint zöldség-, gyümölcs- és kertészeti szakkiállítását Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára is részt vett, és elmondta, hogy  tavaly a mezőgazdaság 0,9 százalékkal járult hozzá az 1,7 százalékos gazdasági növekedéshez.

 "2006-2011 átlagában az állattenyésztés és a növénytermesztés aránya a mezőgazdaságon belül 37-63 százalék volt, miközben az EU-ban sokkal nagyobb az állattenyésztés aránya, van olyan ország, ahol a 60 százalékot is meghaladja."A jövő évi költségvetésben - az elfogadott sarokszámok alapján - 2,6 milliárd forint áll rendelkezésre a sertéságazat fellendítésére, és az állattenyésztés korszerűsítésére az UVMPkeretében 40 milliárd forintra lehet pályázni augusztus 31-ig, tette hozzá az államtitkár.

Czerván György elmondta azt is, hogy míg az idén 625 milliárd forint volt az agrár- és vidékfejlesztési támogatás, jövőre 20 százalékkal több, összesen 755 milliárd forint áll majd rendelkezésre erre a célra, többségében európai uniós forrásból.

Fekete Balázs, a Magyar Állattenyésztők Országos Szövetségének elnöke szerint "a hazai állattenyésztés és állatitermék-előállítás két évtizede tartó sorvadása még nem állt meg". A hazai sertésállomány már mindössze 2,9 millió, és Európa valaha volt éléskamrája nettó importra szorul - mondta, megjegyezve, hogy az idei aszály az állattenyésztést is sújtja, az állattartók ugyanis 5 százalékkal drágább takarmánnyal kénytelenek az állatokat etetni. A szakember haladéktalan kormányzati lépéseket sürgetett az ágazat helyzetének javítása érdekében.


A Farmer Expo pénteki nyitónapján Czerván György agrárfórumon ismerteti a 2014-ig tervezett kormányzati intézkedéseket, az agrárszabályozás várható változásait. A kertészeti konferencián az integrált és az ökológiai zöldség- és gyümölcstermesztésnek a hazai kertészetben betöltött helyét tekintették át a szakemberek, miközben a szabadtéri állatkiállítások területén megkezdődött a magyartarka fajtabemutató, a szarvasmarha, a juh-kecske és a sertés tenyészállat-bírálat, valamint a ló és a sertés fajtabemutató.

Az idén 300 kiállító mutatkozik be augusztus 20-ig a debreceni agrárcentrum területén.

(forrás: MTI)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?