Társadalmi katasztrófával fenyeget az elhibázott földosztás

Agrárszektor
Pár hektáros, elszórt területekkel szúrják ki a kis- és középtermelők szemét, miközben óriási földekre teszi rá a kezét a nagytőke - mondta el Ángyán József fideszes képviselő, volt vidékfejlesztési államtitkár az Ökopolisz Alapítvány nyílt fórumán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elkerülhetetlenné válik a vidék csődje Ángyán József szerint, amennyiben nem vizsgálják felül a földbérleti pályázatokat, illetve nem módosítanak a jelenlegi feltételeken és az elbírálás mikéntjén. Példaértékűnek nevezte a francia gyakorlatot, mely 250 hektárban maximalizálja az egy kézben lévő földek területét. Elmondása szerint Magyarországon 1200 hektárig még kérdés sem merül fel, ezen felül pedig a bérelt területeket nem számítanak bele ebbe a korlátba. "A csillagos ég a határ. Irányváltás nélkül a dél-amerikai utat járja majd be Magyarország, ahol 10 ezer hektáros egybefüggő területeken termelő, nagy tőkés társaságok diktálnak."

Tart amíg tart
Ángyán József Népszabadságnak adott interjúja alapján nem tervezi abbahagyni a visszás földpályázatok vizsgálatát. Jelenleg három megye adatainak feldolgozásával végzett, Fejér, Borsod és Baranya után most Győr-Moson-Sopron a következő a sorban. Ángyán szerint az eddigi eredmények is elképesztők, a három vizsgált megyében kiosztott földek 80 százalékát 25-nél is kevesebb nagy érdekeltség kapta, a maradék 20 százalékon osztozhattak a helyi gazdálkodók.

A fideszes képviselő még bízik párttársai meggyőzésében, bár érzi, hogy egyre fagyosabbá válik körülötte a levegő. Úgy látja a kizárás veszélye a nagy politikai kockázat miatt nem fenyegeti, de a "kilövési engedélyt" már megadták rá, legalábbis az elmúlt hetek sajtótámadásai erre engednek következtetni.

Az egykori államtitkár leginkább azt sérelmezi, hogy a választások előtt egész másról szólt a jelenlegi kormány programja. Érzése szerint ennél még a szocialisták programja is korrektebb volt, hiszen ők nem is hirdették soha a kisközösségek, kistermelők helyzetének jobbá tételét. "Nem csak a tisztességünk forog kockán, de a közjó szempontjából is katasztrofális eredményei lehetnek a tőkés spekulánsok kiszolgálásának. A helyi közösségek tönkre fognak menni, a munkalehetőségek sorra szűnnek majd meg." - fogalmazott Ángyán József. A probléma illusztrálása érdekében arra hívta fel a figyelmet, hogy akár egy nagy társaság is többmilliárdos támogatásokat nyer el éves szinten, gyakran külföldi alapanyagokból dolgozik, és offshore cégek segítségével a korrekt adófizetés alól is mentesíti magát amennyire csak lehet.

"Ezekkel a folyamatokkal szembe kell fordulni." - figyelmeztetett az egyelőre még fideszes képviselő, aki továbbra is képviselőtársai meggyőzésében bízik. Ángyán József szerint eleve rossz a mezőgazdasághoz való hozzáállás, be kell látni, hogy az élelmezés megoldása nemzetbiztonsági kategória. Nem a szabad tőkeáramlásról szól, hanem a túlélésről. "A tőke egyetlen tényezőt tart szem előtt: a tőkét." - tette hozzá Ángyán, aki szerint a nagy gazdaságok nem forgatják vissza a támogatásokat, nem építik a közösséget, a nagyüzemi termelés bérmunkások foglalkoztatása által töredékére csökkenti a föld eltartó erejét, így alacsonyabb foglalkoztatottságot, egyre növekvő munkanélküliséget, végül a vidéki közösségek széthullását eredményezik.

A volt államtitkár szerint azonban még nem késő, hozzávetőlegesen még 400 ezer hektár vár szétosztásra, azonban mindenképp cselekedni kell. Felhívta továbbá arra is a figyelmet, hogy a kis családi gazdaságok önmagukban még csak jó kezdetet jelentenek, de nem megoldás. A stabilitás, versenyképesség érdekében kulcsfontosságú a köztük lévő együttműködés fokozása, a szövetkezetek létrehozása, akár a franciaországi példát alapul véve.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?