Betarthatatlanok a módosító javaslatok az MSZP szerint

agrarszektor.hu
A szocialista Gőgös Zoltán szerint rontanak a földtörvényjavaslaton és részben betarthatatlanok lennének a fideszes Ángyán József és Bencsik János módosító indítványai, ugyanakkor - mint mondta - a KDNP-s frakcióvezető, Harrach Péter állattartásra és vetőmagra vonatkozó felvetéseivel "maximálisan egyetértenek".

Az ellenzéki képviselő erről annak kapcsán nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormánypárti frakciószövetség hétfői ülésén tárgyalt a földtörvényjavaslatról. Gőgös Zoltán kiemelte: Ángyán József és Bencsik János javaslatai nem jó irányba vinnék a földtörvényt, és azok olyan merev szabályok lennének, amelyek részben betarthatatlanok, részben még nagyobb kárt okoznának.

Hozzátette: Harrach Péter állattartásra és vetőmagra vonatkozó javaslataival ugyanakkor "maximálisan egyetértenek", és van is erre vonatkozó módosító javaslatuk. Azt javasolta, hogy fontolják meg a vonatkozó európai normát, és ajánlotta még azt a módosító javaslatukat is, amely harminc hektáronként egy fő foglalkoztatását írná elő. Ezzel szerinte százezer plusz munkahelyet teremteni. A kormányfő a Fidesz-KDNP-frakció hétfői üléséről távozóban azt mondta: minden kérdésben megállapodásra számít az új földtörvény ügyében."Összesen talán két vagy három kérdésben maradt fenn egyeztetési lehetőség, de nagyon közel vagyunk, minden kérdésben meg fogunk állapodni" - fogalmazott Orbán Viktor a fideszes Ángyán József és Bencsik János által beterjesztett módosító javaslatokat firtató újságírói kérdésre.

Ángyán József korábbi agrárállamtitkár, aki - frakciótársával, Bencsik Jánossal közösen - több tucat módosító indítvánnyal írná át a kormány földtörvényjavaslatát, azt mondta, a hétfői, csaknem 2,5 órás tanácskozáson az irányokról volt szó, nem konkrét módosító javaslatokról. A legnagyobb nézetkülönbség szerinte a birtokméretek kérdésében van. A további lényegi kérdések között említette például a fiatalok helyzetbe hozását, amiben egyetértés van, valamint a helyi közösségek bevonását a döntésekbe. Arra, hogy kapott-e kritikát a korábbi bírálatai miatt, úgy reagált: "nem, semmilyen személyes kérdésről nem volt szó". Bencsik János szerint a miniszterelnök és a frakció is nyitottságot mutatott az Ángyán Józseffel közös módosító indítványaira.

A frakcióülésről távozóban Harrach Péter KDNP-frakcióvezető a birtokméretek maximumát firtató kérdésre jelezte, végső döntés még nincs a kérdésben, de a kereszténydemokraták álláspontja az, hogy bizonyos kivételeket biztosítani kell a felső korlát meghatározásakor, így például az állattartás vagy a vetőmagtermelés esetében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 6. 06:03