Októbertől állami földosztás - Szántók az első nyerteseknek

Októbertől adja birtokba az első állami földeket az idei nyerteseknek a földalap. A szántók elfogytak, jövőre szőlőket, gyümölcsösöket, halastavakat pályáztatnak.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 7-8 ezer hektár állami termőföldet ad húszéves haszonbérletbe október végén-november elején 250 új bérlőnek a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA). A százezer hektáros idei kiírással a megpályáztatható szántók elfogytak, így a jövő évtől speciális állami területek - elsősorban szőlő- és gyümölcsültetvények, illetve halastavak - haszonbérleti jogát hirdetik meg. Ehhez az nfa külön pályáztatási eljárási rendet dolgoz ki.

Október végén-november elején adja birtokba az NFA az első olyan állami termőföldeket, amelyek haszonbérleti jogát az idén pályáztatta meg - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Sebestyén Róbert, az NFA elnöke. A szervezet a kormány döntése szerint összesen 100 ezer hektár állami föld haszonbérleti jogára írt ki pályázatokat április-májusban, de a területek zöménél a ma hatályos haszonbérleti szerződések a következő években, legkésőbb 2017. március 31-én járnak le. Ezért a szervezet az idén az új nyertes bérlőknek 7-8 ezer hektárt tud haszonbérbe és birtokba adni, a többi területre pedig december 31-ig köti meg a haszonbérleti szerződéseket 2014-2017. között birtokba lépési lehetőség mellett.

Az NFA a 100 ezer hektáros állami termőföldre körülbelül 3 ezer pályázatot írt ki, vagyis átlagosan mintegy 30 hektáros birtoktesteket hirdetett meg. Ennek megfelelően a valószínűsíthető nyertesek száma is 3 ezerre tehető, bár az új földhasználók körét bővítheti az a közelmúltbeli szabályozási módosítás, amely lehetővé teszi, hogy a nagyobb területeknél a földalapkezelő több nyertest is hirdethessen. Az NFA jellemzően olyan területeket pályáztatott meg, amelyeket most társas vállalkozások használnak, és a termőföldeket a kormány programjának megfelelően elsősorban kis- és közepes termelőknek, családi gazdálkodóknak ítéli oda. (Orbán Viktor miniszterelnök a 76. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Vásár megnyitóján kijelentette, hogy az állami területek 75 százalékát őstermelők, egyéni gazdálkodók, családi gazdaságok és fiatal gazdák művelhetik majd).

A 7-8 ezer hektáros területet az NFA az idén azért adhatja birtokba, mert egy részükre a korábban kötött haszonbérleti szerződések most járnak le. Más termőföldek esetében a haszonbérleti megállapodások már korábban hatályukat vesztették, és ezekre a szervezet tavaly és az idén maximum egy éves, ez év őszéig tartó ideiglenes hasznosítási szerződéseket kötött.

Az NFA azért választotta az október végi-november elejei birtokbaadási időpontot, hogy az új bérlők a területeket betakarított és tehermentes állapotban vehessék át. Sebestyén Róbert szerint a pályáztatási gyakorlat az előző kormányok idején nem igazodott a gazdálkodási ciklusokhoz. Az idei kiírások a következő éveben lejáró haszonbérleti szerződéseknél is azt célozzák, hogy a mostani bérlők megfelelően felkészülhessenek az elszámolásra és a birtokok átadására - tette hozzá a szervezet elnöke.

A 7-8 ezer hektáros terület azt jelenti, hogy - a 30 hektáros átlagos megpályáztatott birtokmérettel számolva - most körülbelül 250-en juthatnak állami földbérlethez. Ők az állami területeket a lehetséges maximális ideig, húsz évre vehetik használatba.

Sebestyén Róbert tájékoztatása szerint a 100 ezer hektáros idei pályázati kiírásban "szántó, rét, legelő" művelési ágú állami területek szerepeltek, vagyis az NFA minden ilyen besorolású állami termőföldet meghirdetett, ha haszonbérleti szerződése 2017. március végéig járt le. Ebből következően a szervezet a következő években már nem tud szántóterületeket megpályáztatni, kivéve azokat, amelyeknél az idei kiírások nem lesznek eredményesek vagy a szükségessé váló birtokkiigazítások során szabaddá válnak.

Ezért az NFA a jövő évtől azon speciális állami termőföldek haszonbérleti pályáztatására koncentrál, amelyeket eddig különleges jellegük miatt nem tudott meghirdetni. Itt elsősorban az állami szőlő- és gyümölcsültetvényekről, illetve halastavakról van szó, amelyek megpályáztatásához a szervezet előbb külön eljárási rendet dolgoz ki. Az NFA most méri fel, hogy ezekben a művelési ágakban mekkora terület meghirdetése válhat lehetővé.

Mit tartalmaz az állami földalap?
Ma mintegy 1,8 millió hektárnyi termőföld van állami tulajdonban, amely felett különböző szervezetek gyakorolják a tulajdonosi jogokat. A körülbelül egymillió hektáros erdőterület joggyakorlói az állami erdőgazdaságok, míg további 350 ezer hektár a nemzeti parkokhoz, 450 ezer pedig az NFA-hoz tartozik. A földalapkezelő szervezet ebből az idén 100 ezer hektárra írt ki haszonbérleti pályázatokat, míg a kormány idei döntése szerint a nemzeti parkoknak további 100 ezer hektárt kell meghirdetniük. Így az idén megpályáztatott állami termőföldek nagysága elérheti a 200 ezer hektárt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?