Odavágott az Alkotmánybíróság Orbánéknak

agrarszektor.hu
Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) az állami földértékesítésekről szóló kormányhatározat azon pontját, amely az eladásokból származó bevétel felhasználásáról szól. Az igazi nagy "csontot" - a külföldieket kizáró rendelkezéseket - azonban a kormány már korábban törölte a szabályozásból, így azt más pontokon nem találta törvény-, vagy alkotmányellenesnek az Ab. Az ügyben korábban ellenzéki képviselők fordultak a testülethez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Alkotmánybíróság most az állami földek értékesítéséről szóló, ősszel megjelent kormányhatározatot és kormányrendeletet vizsgálta. Az ügyben korábban 52 ellenzéki képviselő fordult a taláros testülethez.

Az Ab ellentétesnek találta a törvényben megállapított felhasználási célokkal a kormányhatározat azon pontját, amely a földértékesítéséből származó bevétel felhasználásáról szól, ezért ezt a passzust megsemmisítette. Egyben megállapította, hogy a bevételek felhasználásáról a kormány nem rendelkezhet határozatban, mert az alaptörvény a nemzeti vagyon átruházását csak törvényben meghatározott célból teszi lehetővé. Az állami földek eladásából több százmilliárdos bevételt vár a kabinet.

Az Alkotmánybíróság szerint azért is ellentétes a kormányhatározat vizsgált pontja a törvénnyel, mert a kormányhatározatban szereplő, "Magyarország fejlesztésére és az állami vagyon gyarapítására" vonatkozó fordulat tágabb felhasználási kört határoz meg, mint amelyet a törvényi szinten meghatározott földvásárlási és földbirtok-politikai célok lehetővé tesznek. Más pontokon ugyanakkor nem találta kifogásolhatónak a földértékesítésről szóló szabályozást az Ab.

A kormány a további alkotmánybírósági aggályokat megelőzte azzal, hogy menetközben eltávolította a szabályozásból azt a rendelkezést, amely eredetileg kizárta a földművesnek minősülő külföldi (uniós tagállami) állampolgárokat a földlicitekről. A tavaly május óta hatályos földforgalmi törvény ugyanis lehetővé teszi, hogy földműves tagállami állampolgárok Magyarországon legfeljebb 300 hektár földet vásárolhassanak. Ezt a szabályozást pedig határozati vagy rendeleti szinten nem lehetett volna felülírni, ezért jogi szakértők szerint a kizáró rendelkezést az Ab megsemmisítette volna. Ez pedig akár érvényteleníthette volna azokat az árveréseket, amelyeket mostanáig lebonyolítottak, így a kormány egyes vélemények szerint komoly bonyodalmakat előzött meg azzal, hogy a külföldi földműveseket végül "beengedte" az állami  földárverésekre.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03