Vége a jó befektetésnek? - Durván eshet a földek ára

agrarszektor.hu
Harmadával is csökkenhet az európai termőföldek összértéke akár már rövid távon a felmelegedés miatt. A legrosszabbul Olaszország járhat, ahol 120 milliárd eurós értékvesztésre számíthatnak a legrosszabb esetben, de Magyarországon is érdemes lesz új szemléletet vinni a gazdálkodásba.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Nemcsak a termést, de a termőföldet is sújtani fogja a globális klímaváltozás - erre a következtetésre jutott egy közelmúltban készült uniós tanulmány. A felmelegedés még ebben az évszázadban az európai termőföldek akár 32 százalékos "leértékelődését" okozhatja.

Elsősorban a déli államok veszélyeztetettek, ahol már 1 Celsius-fokos hőmérséklet-növekedés is 9 százalékos értékvesztéshez vezethet. Mindez komoly kihívások elé állítja az európai közösséget, amely 2020 után amúgy is a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjára készül. Szemléletváltásra lesz szükség a víz- és földhasználatban, illetve mellette az agrárpolitikában, a támogatások elosztásában, hogy a károkat minimalizálni tudják.

A felvázolt modellek szerint a 2100-as esztendőig 5 százalékos értéknövekedéstől 32 százalékos csökkenésig bármi előfordulhat a termőföldek esetében. Kisebb az esély tehát a pozitív forgatókönyvre, ráadásul néhány országnak biztosan csak negatív következményekkel kell majd szembenéznie.

A legrosszabbul Olaszország járhat, ahol egészében 120 milliárd eurós (71 százalékos) értékvesztéssel lehet kalkulálni, vagyis az olasz földek ára a harmadára zuhanhat. A magyar gazdák sem dőlhetnek nyugodtan hátra, hiszen máris gyakoribbak nálunk az aszályok, a szélsőséges időjárási jelenségek, mai klímánk pedig a 30-40 évvel ezelőtti bolgáréhoz hasonlít leginkább, vagyis komoly kihívások várnak ránk a jövőben.

A magasabb átlaghőmérséklet, a gyakoribb aszályok stresszelik a növényeket, lerontják a termésátlagokat, kiszárítják a talajt, az enyhe telek pedig a kártevők, kórokozók elterjedésének kedveznek. A gyengébb minőségűvé vált földeken a gazdálkodók kevésbé értékes növényeket tudnak termeszteni, valamint alacsonyabb termésmennyiséget képesek produkálni. A tanulmány többféle - súlyos, átlagos, enyhe - kimenetet is végigvezet, egészen a 21. század legvégéig. Az alapul szolgáló adatsorokat 15 uniós ország 41 ezer farmjáról gyűjtötték össze.

EZ IS ÉRDEKELHET
Országonként természetesen eltérő hatásokkal kellene számolni, annyi viszont bizonyos, hogy a dél-európai térséget fogja sújtani legkomolyabban a probléma. Némi felmelegedés ugyanis északon akár jótékony hatással is lehet a termelésre, bár azon a vidéken meg az enyhüléssel járó több csapadékra nincs szükség.

A tanulmány készítői kiemelik, hogy a kormányok hatékony intézkedésekkel, megfelelő agrárpolitikával mérsékelni tudják a károkat. Új technológiák kifejlesztésére, ellenállóbb növény- és állatfajok meghonosítására, elterjesztésére van szükség. A legfontosabb "inputanyagnak" számító víz használatának ésszerűbb szabályozása is kulcsfontosságú, amiben a jelentős bázisokkal rendelkező Magyarország máris óriási lemaradásban van.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?