Filléres trükkök a kertbe: ezekkel a legnagyobb forróságot is túlélik a növények

agrarszektor.hu
Az idei nyár bizony nem a kellemes, frissítő esőzésekről, záporokról volt híres, és úgy tűnik, hogy az extrém forróság és szárazság még jó ideig velünk marad. Ez minden élőlénynek megterhelő, köztük a növényeknek is, ezért ezekben az időkben rájuk is különös tekintettel kell lennünk. Kérdés, hogy vajon mit tehetünk, hogy életben tartsuk őket a szélsőséges időjárási körülmények között is. A jó hír az, hogy némi odafigyeléssel megbirkózhatunk a hőséggel, és a növényeinknek megfelelő életkörülményeket alakíthatunk ki. Hogy hogyan, az az alábbi cikkből kiderül.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Az aszállyal bizony nem könnyű felvenni a versenyt, főleg, ha nagyobb területen termesztett növényekről van szó. Viszont egy fokkal jobb a helyzet, ha kertben vagy esetleg az erkélyünkön ápolgatjuk őket, hiszen jobban oda tudunk rájuk figyelni és meg tudjuk oldani a "kötelező" feladatokat, mint például a locsolást is. Ám nem ez az egyetlen tevékenység, amire oda kell figyelnünk ebben a rekkentő hőségben - írja a balconygardenweb. Ha az alábbi pontokat betartjuk, akkor egészen biztosan meg fogják hálálni a növényeink a törődésünket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Öntözzük megfelelően őket

A növények megfelelő hidratálása elengedhetetlen a forróságban, ám nem mindegy, hogyan tesszük. Még mielőtt igazán elkezdene melegedni az idő, lehetőleg kora reggel locsoljuk meg őket, így lesz idejük felszívni a nedvességet és nem is égnek meg. Ha szükségesnek érezzük, este ezt megismételhetjük, de figyeljünk arra, hogy a szárat, leveleket ne vizezzük be! A cserepes vagy függőkosaras növényeket öntözhetjük gyakrabban is, figyeljük a föld állapotát úgy, hogy az ujjainkkal megnyomkodjuk - ebből következtethetünk a föld szárazságára. 

Válasszunk melegtűrő fajtákat

Bölcs dolog lehet mindig az adott időjárási körülményeknek megfelelő fajtákat választani, és bőven akadnak olyanok, amik jól bírják a meleget és a szárazságot is. A levendula, a kövirózsa, a kaktuszok és még sok minden más növény is például beletartozik ebbe a körbe. Egy minimális kutatómunka után szárazságtűrő növények hada tárulhat elénk, így van bőven miből választanunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Használjunk árnyékolókat

Nem kell semmi extrára vagy bonyolultra gondolni, egy kendő segítségével is megvédhetjük a növényeinket a forróságtól. Ezt és ehhez hasonló eszközöket szinte bármelyik kertészeti boltban beszerezhetjük, a lényeg, hogy a kendő fa vagy műanyag rudak közé legyen megfelelően feszítve, hogy árnyékot biztosítsanak. 

Mulcsozzunk

A mulcs igazi kincset érhet a kertekben, több szempontból is. Ebben az esetben használjuk talajtakaróként biológiailag lebomló anyagokat. Ez az egyik legjobb módszer a párolgás lassítására, megmentve ezzel a talaj nedvességét a nagy melegben. Fontos, hogy ne fedjük le a talajt túl vastagon és túl vékonyan se, körülbelül 10 centi vastag legyen a réteg.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha tehetjük, ne most kezdjünk el ültetni 

Tomboló kánikulában nem feltétlenül jó ötlet nekilátni egy esetleges ültetésnek, hiszen a hőhullámok nem tesznek jót a frissen ültetett növényeknek. Lehetőleg ősszel ültessük el a cserjéket, fákat, virágokat, sőt, jó tipp lehet, ha kicsit tájékozódunk az előrejelzésekből, és aszerint egy felhősebb napot kiválasztani erre a kerti munkára.

Ne stresszeljük a növényeinket 

A növények sebezhetővé válnak a betegségekkel és más környezeti tényezőkkel szemben, ha kedvezőtlen körülmények között metszik vagy ültetik át őket. A legjobb elkerülni ezeket a feladatokat a hőhullám alatt.

Turbózzuk fel a talajt

A szélsőséges időjárási körülmények között a növényeknek is jól jön egy kis extra "dopping", főleg ilyenkor, mikor tulajdonképpen minden talaj porzik. Ezért egy kis plusz szerves anyagot adjunk a földhöz, a növények szintén meg fogják hálálni. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mozgassuk a cserepes növényeket 

Ha éppen napsütötte helyen vannak a növényeink, és úgy látjuk, hogy a szükségesnél több erős napfény éri őket, ami kihathat az egészségükre is, akkor ideje cselekednünk. Nincs is más dolgunk, csak megfogni és árnyékosabb helyre rakni őket. 

Használjunk más növényeket "pajzsként"

Ültetés során lehet játszadozni azzal, hogy nagyobb, terebélyesebb növényekhez kisebbeket ültetünk, így a nagyok védik a kisebb társaikat az égető napsütéstől. Ez nem feltétlenül egyszerű feladat, de nem is kell tőle megijedni. Korábban itt írtunk róla, amely alapján már nem is lesz annyira nehéz a dolgunk!

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?