Nyerő növénypárosítások a kertben: nagyon nem mindegy, mit és hova ültetsz

Nyerő növénypárosítások a kertben: nagyon nem mindegy, mit és hova ültetsz

agrarszektor.hu
A legtöbben nem is gondolnák, mennyire sokat számít a kertben az úgynevezett növénytársítás, azaz, hogy milyen növényeket ültetünk egymás mellé. Az egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan párosításokat hozhatunk létre, amelyek segítik, védik, támogatják egymást, ráadásul a kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megfelelő növénytársítás már régóta használatos fogás, sokan azonban bele sem gondolnak abba, hogy mennyire sokat számít az, ha gondosan megválasztjuk, melyik növény mellé, mit ültetünk a kertben. Az úgynevezett növénytársítások kialakításával ráadásul rengeteg terhes is levehetünk a vállunkról, hiszen kevesebb lesz a növényvédelmi probléma, és a termésmennyiség is nőni fog. Egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre a konyhakertben, amelyek segítik, védik, támogatják egymást. A kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat és a kártevők természetes ellenségeit is, más fajok pedig összegyűjtik, ezáltal megkönnyítik a növekedéshez szükséges tápanyagok felvételét. Összegyűjtöttünk néhány tökéletes növénypárosítást, amelyeket érdemes már az idei szezonban is alkalmazni a kertekben. 

A spenót takarja a talajt, amíg a többi növény meg nem erősödik, és ha babot ültetünk mellé, az később árnyékot nyújt majd a spenótnak. 

A zöldbab, mivel pillangós növény nitrogénnel tölti fel a talajt az uborka számára, a bársonyvirág pedig elűzi a fonálférgeket és rovarkártevőket. A kapor segíti az uborkát a csírázásban és növeli az ellenálló képességét, a bazsalikom pedig odavonzza a beporzókat, és védi az uborkát a lisztharmat ellen.

"A három nővér"-ként is emlegetett karósbab, pattogtatni való kukorica és tökfélék (patiszon, cukkíni, spárgatök) is tökéletes növénytársítások a kertben. A tök a talajnak árnyékolást, a kukorica a babnak támasztékot, a bab pedig mindkettőnek értékes tápanyagokat szolgáltat (nitrogén-megkötő gyökérgümők segítségével).

A borsó, mivel pillangós növény nitrogénnel tölti fel a talajt a szárzeller és a bimbóskel számára, melyek nagy tápanyagigényű zöldségek.

A zeller és a káposztafélék jó szomszédok, a zeller ugyanis véd a rovarkártevők ellen (káposztalepke, földibolha), a bimbóskel pedig a zellerrozsda ellen hatásos. A kakukkfű szintén elriasztja a káposztalepke hernyóit és a molytetveket. A saláta nem csak a káposztaféléket védi a földibolháktól, hanem a retket is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A sárgarépa és kapor magokat együtt vetve a kapor segíti a sárgarépa kelését, megtámasztja a csíranövényeket, illóolajaival pedig védi a répát. A hagymafélék is jó szomszédai a sárgarépának, előbbi a répalégytől, utóbbi pedig a hagymalégy ellen védi meg a másikat. Emellett a hagyma a paradicsomnak is jó szomszédja, illóolajaival ugyanis védi azt. 

A sarkantyúvirág vonzza a ragadozó rovarokat és elriasztja a kártevőket, így a paradicsomnak nagyon jó társa lehet, a petrezselyem pedig javítja a paradicsom aromáját és takarja a talajt. A körömvirág mind a paradicsom, mind a szamóca mellett jó szomszéd lehet, véd ugyanis a fonálférgek ellen, és vonzza a hasznos rovarokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?