Sosem volt még ennyire egyszerű a kártevők elleni védekezés: ez a trükk működik

Sosem volt még ennyire egyszerű a kártevők elleni védekezés: ez a trükk működik

Itt a március, ami sokaknál egyet jelent a dughagyma elültetésével, ahhoz ugyanis, hogy már nyáron friss vöröshagymát tudjunk betakarítani, ezt a feladatot bizony most kell elvégeznünk. Van azonban egy kártevő, ami sok kertész életét megnehezíti, ez pedig a hagymalégy, amely ha nem figyelünk, egész ültetvényeket képes elpusztítani. Van azonban egy nagyon egyszerű módszer, amellyel távol tarthatjuk a rovart a hagymától, ez pedig az, ha megfelelő növénytársítást alkalmazunk a kertben. Mutatjuk, mit érdemes a hagyma mellé ültetnünk annak érdekében, hogy a hagymalégy messzire elkerülje azt.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Egyre melegebb az idő, megérkezett a tavasz, ez pedig sokaknál egyet jelent a dughagyma elültetésével. Sok kertész életét megnehezíti azonban a hagyma legnagyobb kártevője, a közönséges hagymalégy. A rovar első nemzedéke általában a cseresznyevirágzással egy időben jelenik meg, és ez a kártevő a felelős a hagyma és a fokhagyma kukacosodásáért. A növényvédelem során a legtöbben a permetezés mellett döntenek, vannak azonban ennél sokkal egyszerűbb, ráadásul bio módszerek is a kártevő távol tartására. 

Egy zárt Facebook-csoportban találtuk azt a megoldást, amelyre több kertész is esküszik, miszerint érdemes odafigyelni a megfelelő növénytársításra, és így biztosan elkerüli majd a hagymalégy a hagymánkat. A legtöbb kertésznek bevált, ha sárgarépát és hagymát felváltva ültetett, ez a két zöldség ugyanis kölcsönösen elriasztja egymás kártevőjét, így a hagymalegyet is. Van aki szerint az is jó, ha egy sor sárgarépát és egy sor hagymát ültetünk a kertbe, vagy két sor sárgarépa közé ültetünk egy sor hagymát. A lényeg, hogy a két zöldség jó hatással van egymásra. 

Ugyanakkor nem csak a sárgarépa lehet jó megoldás a hagymalégy távol tartására. Egyesek szerint a büdöske, illetve a petrezselyem is elüldözik a pusztító kártevőt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?