Sosem volt még ennyire egyszerű a kártevők elleni védekezés: ez a trükk működik

Sosem volt még ennyire egyszerű a kártevők elleni védekezés: ez a trükk működik

Itt a március, ami sokaknál egyet jelent a dughagyma elültetésével, ahhoz ugyanis, hogy már nyáron friss vöröshagymát tudjunk betakarítani, ezt a feladatot bizony most kell elvégeznünk. Van azonban egy kártevő, ami sok kertész életét megnehezíti, ez pedig a hagymalégy, amely ha nem figyelünk, egész ültetvényeket képes elpusztítani. Van azonban egy nagyon egyszerű módszer, amellyel távol tarthatjuk a rovart a hagymától, ez pedig az, ha megfelelő növénytársítást alkalmazunk a kertben. Mutatjuk, mit érdemes a hagyma mellé ültetnünk annak érdekében, hogy a hagymalégy messzire elkerülje azt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyre melegebb az idő, megérkezett a tavasz, ez pedig sokaknál egyet jelent a dughagyma elültetésével. Sok kertész életét megnehezíti azonban a hagyma legnagyobb kártevője, a közönséges hagymalégy. A rovar első nemzedéke általában a cseresznyevirágzással egy időben jelenik meg, és ez a kártevő a felelős a hagyma és a fokhagyma kukacosodásáért. A növényvédelem során a legtöbben a permetezés mellett döntenek, vannak azonban ennél sokkal egyszerűbb, ráadásul bio módszerek is a kártevő távol tartására. 

Egy zárt Facebook-csoportban találtuk azt a megoldást, amelyre több kertész is esküszik, miszerint érdemes odafigyelni a megfelelő növénytársításra, és így biztosan elkerüli majd a hagymalégy a hagymánkat. A legtöbb kertésznek bevált, ha sárgarépát és hagymát felváltva ültetett, ez a két zöldség ugyanis kölcsönösen elriasztja egymás kártevőjét, így a hagymalegyet is. Van aki szerint az is jó, ha egy sor sárgarépát és egy sor hagymát ültetünk a kertbe, vagy két sor sárgarépa közé ültetünk egy sor hagymát. A lényeg, hogy a két zöldség jó hatással van egymásra. 

Ugyanakkor nem csak a sárgarépa lehet jó megoldás a hagymalégy távol tartására. Egyesek szerint a büdöske, illetve a petrezselyem is elüldözik a pusztító kártevőt. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?