Filléres csodaszer a kertben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a levágott fű

agrarszektor.hu
Akinek van udvara, annak bizonyára ismerős tevékenység lehet a fűnyírás. Van, aki kifejezetten szereti és ki is kapcsolja, azonban bőven akadnak olyanok is, akik ki nem állhatják. A vágott fű illata is megosztó lehet, aminek viszont nem kellene megosztónak lennie, az az, hogy mennyire értékes a levágott fű. A legtöbben egyszerűen csak megszabadulnak tőle, pedig igazi kincset ér, és nem is gondolnánk, hogy mennyire mindenre használhatjuk fel a kertünkben. Az alábbi cikkben nagyszerű tippeket gyűjtöttünk egy csokorba, hogy mikor, hogyan és hová tegyük a levágott zöldet.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A levágott fű 4% nitrogént, 1% foszfort és 2% káliumot tartalmaz, amelyek igencsak hasznosak lehetnek a kertben lévő növények számára - írja a balconygardenweb. Nem utolsó szempont az sem, hogy használata csökkenti a nitrogén-műtrágya szükségességét, emellett talajtakaróként is működhet, ezzel javítva a talaj minőségét. Táplálékként is szolgálnak a talajban lévő baktériumok számára. Ha tehát azon tűnődünk, hogy mit tegyünk a levágott fűvel, akkor itt vannak a legjobb felhasználási módok!

EZ IS ÉRDEKELHET

Hatékony gyeptrágya

Ha a levágott füvet a pázsiton hagyjuk, akkor akár 25%-al kevesebb gyepműtrágyát kell használnunk. Arra, figyeljünk, hogy csak a rövidebb füveket hagyjuk meg, mert azok gyorsan lebomlanak, ha vízzel érintkeznek.

Remek komposztanyag

A levágott füvet nyugodtan tegyük a komposzthoz, nem lövünk vele mellé. Azt viszont ki kell hangsúlyozni, hogy ne önmagában dobjuk rá a kupacra, hiszen a magas nedvességtartalma nem lesz jó hatással rá. A legjobb, ha más szerves hulladékkal, például levelekkel vagy gallyakkal használjuk rétegezve 1:1-es vagy 1:2-es arányban. De egyszerűen csinálhatjuk azt is, hogy kicsit megszárítjuk a napon, majd 1-2 nap után adjuk a komposzthoz.

Természetes talajtakaró

A vágott fű szuper talajtakaró lehet, arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl vékony, se túl vastag a hátrahagyott réteg. A levágott fű korlátozza a párolgást és segít megtartani a nedvességet a talajban. Ebben az esetben is szárított füvet használjunk, hiszen, ha túl vizes, megrohadhat és büdös is lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Irány a veteményes

A fűben lévő nitrogén serkenti a zöldségek növekedését, különösen a saláta, káposzta, spenót, az uborka, a tök, a cukkini, a burgonya és a sütőtök növekedését. Emellett a gyomok elleni küzdelemben is segíthet és az említett talajtakaróként is jól alkalmazható. Akár a magaságyásokhoz is rakhatjuk, ott is jól funkcionál és remek tápanyagforrás.

Kiváló folyékony műtrágya

A levágott fűből néhány nap alatt hatékony folyékony műtrágya készíthető. Töltsük meg a vödör harmadát vízzel, a többit pedig a fűvel. Zárjuk le, és hagyjuk állni 3 napig, utána használatra készen lesz. A növény méretétől függ, hogy mennyit kell hozzáadnunk belőle.

Lasagne kert

A lasagne kert az ágyás kialakítására utal, ami több rétegnyi organikus anyag egymásra helyezéséből áll. Ezek az anyagok idővel "beleivódnak" a talajba, gazdagítva és termékenyebbé téve azokat növényeid számára. A lasagne kertészkedés a környezet számára is jótékony hatású, hiszen valójában konyhai és kerti maradékokat, köztük a vágott füvet használjuk fel helyi komposztálásra, ezzel új ágyásokat kialakítva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igazi zöld csemege az állatoknak

A vágott füvet a juhok, kecskék, tehenek, libák, csirkés és más baromfi etetésére is használhatjuk. De a haszonállatok mellett adhatjuk akár tengerimalacoknak és nyusziknak is. Sőt, az erdő szélére a szarvasoknak is kitehetünk egy jó nagy adag vágott füvet, így azt is megakadályozhatjuk, hogy bejussanak a kertünkbe. A kukacoknak is adhatunk belőle, imádni fognak a füvön csámcsogni. A lényeg, hogy kizárólag olyan fűvel etessük kedvenceinket, melyet semmilyen anyaggal nem kezeltek!

Tea a növényeknek

Fogjunk egy vödröt és töltsük meg az egyharmadát frissen vágott fűvel, a többit pedig vízzel. Ezután fedjük le és bő két hét múlva szedjük le, és már kész is a serkentőnk a növényeink számára!

Adakozzunk!

Ha nincs ötletünk, hogy mit kezdjünk a levágott fűvel, jó tipp lehet, ha a helyi vagy közeli kertközösségeknek odaadjuk, ők hasznát fogják venni vélhetőleg. A lényeg, hogy használjuk, hasznosítsuk újra, hiszen, mint ahogyan a cikkből is kiderült, vétek lenne elpazarolni és kidobni ezt a zöld színű aranyat!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. szeptember 30. 11:33