Filléres csodaszer a kertben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a levágott fű

Filléres csodaszer a kertben: sosem gondoltad volna, mi mindenre jó a levágott fű

agrarszektor.hu
Akinek van udvara, annak bizonyára ismerős tevékenység lehet a fűnyírás. Van, aki kifejezetten szereti és ki is kapcsolja, azonban bőven akadnak olyanok is, akik ki nem állhatják. A vágott fű illata is megosztó lehet, aminek viszont nem kellene megosztónak lennie, az az, hogy mennyire értékes a levágott fű. A legtöbben egyszerűen csak megszabadulnak tőle, pedig igazi kincset ér, és nem is gondolnánk, hogy mennyire mindenre használhatjuk fel a kertünkben. Az alábbi cikkben nagyszerű tippeket gyűjtöttünk egy csokorba, hogy mikor, hogyan és hová tegyük a levágott zöldet.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A levágott fű 4% nitrogént, 1% foszfort és 2% káliumot tartalmaz, amelyek igencsak hasznosak lehetnek a kertben lévő növények számára - írja a balconygardenweb. Nem utolsó szempont az sem, hogy használata csökkenti a nitrogén-műtrágya szükségességét, emellett talajtakaróként is működhet, ezzel javítva a talaj minőségét. Táplálékként is szolgálnak a talajban lévő baktériumok számára. Ha tehát azon tűnődünk, hogy mit tegyünk a levágott fűvel, akkor itt vannak a legjobb felhasználási módok!

EZ IS ÉRDEKELHET

Hatékony gyeptrágya

Ha a levágott füvet a pázsiton hagyjuk, akkor akár 25%-al kevesebb gyepműtrágyát kell használnunk. Arra, figyeljünk, hogy csak a rövidebb füveket hagyjuk meg, mert azok gyorsan lebomlanak, ha vízzel érintkeznek.

Remek komposztanyag

A levágott füvet nyugodtan tegyük a komposzthoz, nem lövünk vele mellé. Azt viszont ki kell hangsúlyozni, hogy ne önmagában dobjuk rá a kupacra, hiszen a magas nedvességtartalma nem lesz jó hatással rá. A legjobb, ha más szerves hulladékkal, például levelekkel vagy gallyakkal használjuk rétegezve 1:1-es vagy 1:2-es arányban. De egyszerűen csinálhatjuk azt is, hogy kicsit megszárítjuk a napon, majd 1-2 nap után adjuk a komposzthoz.

Természetes talajtakaró

A vágott fű szuper talajtakaró lehet, arra figyeljünk, hogy ne legyen se túl vékony, se túl vastag a hátrahagyott réteg. A levágott fű korlátozza a párolgást és segít megtartani a nedvességet a talajban. Ebben az esetben is szárított füvet használjunk, hiszen, ha túl vizes, megrohadhat és büdös is lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

Irány a veteményes

A fűben lévő nitrogén serkenti a zöldségek növekedését, különösen a saláta, káposzta, spenót, az uborka, a tök, a cukkini, a burgonya és a sütőtök növekedését. Emellett a gyomok elleni küzdelemben is segíthet és az említett talajtakaróként is jól alkalmazható. Akár a magaságyásokhoz is rakhatjuk, ott is jól funkcionál és remek tápanyagforrás.

Kiváló folyékony műtrágya

A levágott fűből néhány nap alatt hatékony folyékony műtrágya készíthető. Töltsük meg a vödör harmadát vízzel, a többit pedig a fűvel. Zárjuk le, és hagyjuk állni 3 napig, utána használatra készen lesz. A növény méretétől függ, hogy mennyit kell hozzáadnunk belőle.

Lasagne kert

A lasagne kert az ágyás kialakítására utal, ami több rétegnyi organikus anyag egymásra helyezéséből áll. Ezek az anyagok idővel "beleivódnak" a talajba, gazdagítva és termékenyebbé téve azokat növényeid számára. A lasagne kertészkedés a környezet számára is jótékony hatású, hiszen valójában konyhai és kerti maradékokat, köztük a vágott füvet használjuk fel helyi komposztálásra, ezzel új ágyásokat kialakítva.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igazi zöld csemege az állatoknak

A vágott füvet a juhok, kecskék, tehenek, libák, csirkés és más baromfi etetésére is használhatjuk. De a haszonállatok mellett adhatjuk akár tengerimalacoknak és nyusziknak is. Sőt, az erdő szélére a szarvasoknak is kitehetünk egy jó nagy adag vágott füvet, így azt is megakadályozhatjuk, hogy bejussanak a kertünkbe. A kukacoknak is adhatunk belőle, imádni fognak a füvön csámcsogni. A lényeg, hogy kizárólag olyan fűvel etessük kedvenceinket, melyet semmilyen anyaggal nem kezeltek!

Tea a növényeknek

Fogjunk egy vödröt és töltsük meg az egyharmadát frissen vágott fűvel, a többit pedig vízzel. Ezután fedjük le és bő két hét múlva szedjük le, és már kész is a serkentőnk a növényeink számára!

Adakozzunk!

Ha nincs ötletünk, hogy mit kezdjünk a levágott fűvel, jó tipp lehet, ha a helyi vagy közeli kertközösségeknek odaadjuk, ők hasznát fogják venni vélhetőleg. A lényeg, hogy használjuk, hasznosítsuk újra, hiszen, mint ahogyan a cikkből is kiderült, vétek lenne elpazarolni és kidobni ezt a zöld színű aranyat!

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?