Így lesz jövőre is csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök garantáltan működnek

Így lesz jövőre is csodaszép a gyep a kertben: ezek a trükkök garantáltan működnek

agrarszektor.hu
Első és legfontosabb kérdés ilyenkor ősszel, amikor szinte egész nap nedves a kertben a fű: meddig érdemes még egyáltalán lenyírni? Mikor kerülhet garázsba a fűnyíró? Mit kell tennünk ahhoz, hogy jövőre még szebb és üdébb gyeppel indítsuk a tavaszt? Egy biztos: nincs megállás, ősszel is gondozni kell a kerti gyepet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ezer színben pompázó falevelek ugyan remek díszei az őszi kerteknek, de a gyep a lombszőnyeget nagyon nem szereti. A lehullott levelek gátolják a fényt, túl sok vizet tartanak fel, ami akár a gyep pusztulásához is vezethet. Ezért is, a szakemberek azt tanácsolják, hogy amikor a lehető leghamarabb gereblyézzük őket a lehullott faleveleket - írta meg a HelloVidék. De ha már az avarnál tartunk, eszünkbe ne jusson az avart elégetni, helyette inkább komposztáljuk azt. Az avarégetés körüli problémákról korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nyírjunk-e füvet októberben?

Ha még az utolsó őszi fűnyírások előttünk állunk, a legfontosabb jótanács, hogy állítsuk magasabbra a fűnyíró vágásmagasságát: legalább 5-6 cm-re. Semmiképpen se vágjuk a gyepet 5 cm-nél rövidebbre, mert az alacsonyra nyírt pázsit kevésbé ellenálló a fagyokkal szemben. A túl magasra hagyott gyep felületén viszont könnyebben megtelepednek az olyan kórokozók, mint például a hópenész.

Már nyugodtan csökkenthetjük a fűnyírások számát is, viszont tényleg csak száraz időben álljunk neki! Ez nem csak a csapadékos időjárás utáni fűnyírásra vonatkozik, hanem a harmatos fűre is. A nedves fűszálak magát a fűnyírást is nehézzé teszik, hiszen a fűszálak összetapadnak, és igen nehézzé válik a levágás. Arról nem is beszélve, hogy a fűnyíróból kiszóródó fű összetapadt rétege nem kívánt fedőréteget képez a gyepen.

Őszi gyeptrágyázás

Ősszel a hosszú hatású, nitrogénmentes vagy alacsony nitrogén tartalmú, káliumban- és vasban gazdag gyeptrágyát juttassunk ki a pázsitra - még a fagyok előtt. Fontos, hogy fagyott talajt már ne trágyázzunk! A gyepre kijuttatott hasznos tápanyagok védik a pázsitot a fagykároktól, növelik ellenálló képességét a betegségekkel szemben, valamint segítik a tavaszi regenerációt.

A gyeptrágyázás előtt néhány nappal nyírjuk le a gyepet, majd szánjunk időt egy kevésbé intenzív gyepszellőztetésre is. A trágyázás után néhány napig tartsuk távol a gyeptől a gyerekeket és a háziállatokat. Savanyú kémhatású talajon érdemes a tél előtt kalcium tartalmú trágyát is kijuttatni a területre, mert ez növeli a gyep fagyokkal szembeni ellenállását - tanácsolják a szakemberek.

Használjunk természetes gyeptrágyákat

Aki a műtrágyához hasonló hatást vár, használhat magas nitrogéntartalmú istállótrágyából készített trágyalevet. Ehhez töltsünk meg egy hordót vízzel. Tegyünk fél zsák istállótrágyát jutazsákba, fektessünk egy lécet keresztbe a hordó peremére, és akasszuk rá a trágyával teli zsákot. 14 napig hagyjuk ázni a hordóban, majd a trágyalevet, friss vizes öntözés után juttassuk ki a talajra.

De mi is az a gyepszellőztetés?

Ha túlságosan tömör a gyep alatt a talaj, akkor nem képes jól hasznosítani a tápanyagokat. A talajban lévő hasznos organizmusok, például a földigiliszták a túl kemény, tömörített talajban nem tudnak megtelepedni. Ha igazán zöld fűre vágyunk, akkor időnként muszáj szellőztetni kell a gyepet.

Ennek többféle módja lehet, amihez lehet speciális gépet is vásárolni vagy bérelni. Ha nagyobb területről van szó, és gyorsabban akarunk haladni, akkor a késes gyepszellőztetőt ajánljuk. Ha kisebb a kertünk, nem kell csoda-eszközökre gondolni, a ház körül megtalálható kerti szerszámokkal is el lehet végezni a feladatot, legfeljebb kicsit lassabban haladunk. Egy hegyesebb végű gereblyével erősen át kell fésülni a gyepet. Így a lerakódott, elhalt növények maradványait fellazítjuk, majd összegyűjtjük. A gyepszellőztetéssel eltávolíthatjuk a fűszálak közötti mohákat, gyomnövényeket, valamint oxigénhez és tápanyagokkal látja el a talajt.

Ha már nagyon le van tömörödve a föld, és a gereblyézést kevésnek érezzük, akkor célszerű még vasvillával átszurkálni a gyepet. 10-15 centinként ha van egy villanyom, az már jó lesz. Jó tudni, hogy a gyepszellőztetés után a pázsit nem mutatja legjobb formáját, de néhány napon belül szebb lesz, mint előtte.

A fű mulcsozása

Nyáron érdemes gyakran nyírni a gyepet, viszont nyugodtan hagyjuk a helyén a lenyesett füvet, hiszen hamar lebomlik, és ellátja talajt a szükséges makro- és mikroelemekkel. Ilyenkor ősszel, amikor csökken a fűnyírások mennyisége, a nagy tömegben ottmaradó, hagyományos géppel levágott fűmaradék viszont kárt okozhat, mert filcesedést, tömörödést, levegőtlenséget, a gyomok és a moha terjedését - általában a gyep leromlását - okozhatja. A mulcsozás ellenben hasznos lehet, de ehhez jó fűnyíróra van szükség. Ilyenek lehetnek a kis önjáró, ügyes, de igen drága akkumulátoros gépek. Kaphatók mulcsozni is képes fűnyírók, ezek azonban jóval drágábbak hasonló teljesítményű klasszikus társaiknál.

Vizsgáljuk meg, nem beteg-e a füvünk

Ha halványabb, sárgás foltok jelenek meg a gyepen akkor valószínűleg a pázsit tápanyaghiányos. Jellemzően a vas és a nitrogén hiányzik a talajból. Enyhe vashiány esetén a gyep megsárgul, de súlyos vasklorózis miatt a gyep el is halhat. A moha feltűnése savasságot jelezhet. A gyepnek a semleges pH a hasznos, így ebben az esetben ajánlott a talaj meszezése.

Gyomlálás ősszel is

Ha a gyepet jól ápoljuk és rendszeresen nyírjuk, nem sok bosszúságunk lesz a gyomokkal. Ha mégis valami nem tetsző üti fel a fejét, gyomirtó helyett késsel kiszurkálhatjuk őket vagy tőlevélrózsájuk közepére konyhasót szórhatunk. A pázsiton néha durva, csomós növekedésű füvekből foltok jelennek meg. Ilyenkor a töveket késsel kanyarintjuk ki, majd emeljük ki, helyükre pedig fűmag, nedves tőzeg és jó minőségű talaj azonos arányú keverékét vessük.

Őszi füvesítés

Sokakban megfogalmazódik a kérdés, vajon valóban jobb-e az őszi fűmagvetés vagy inkább tavaszi jár több előnnyel. Az őszi magvetésnek számos előnye van. A 3-5 cm magasra fejlődő fű tavasszal versenyelőnyből indulhat majd a korán kikelő gyomok ellen - tanácsolta Megyeri Szabolcs Kertészete.

A tavasszal csak lassan felmelegedő talaj miatt sokszor a gyomok győznek, aminek a szép, egységes zöld pázsit látja kárát, a tavaszi felülvetéssel pedig értékes kerti időt vesztünk, hiszen a frissen kiszórt vetésre 2-3 hétig nem szabad rámenni. Mindezen viszont az őszi gyepesítéssel könnyen felül lehet kerekedni. Akinek tehát még volna mit zöldítenie, az ne tétovázzon, bátran füvesítsen még novemberben is főképp, ha csak a kert egy részét érintő helyreállító pázsitképzésről van szó - írta honlapján Megyeri Szabolcs Kertészete. A teendők új gyeprész füvesítése során:

  • Lazítsuk meg a talaj felső 4-5cm-ét!
  • Távolítsuk el a törmeléket (botokat, köveket stb.) a területről!
  • A nagyobb talajrögöket törjük szét, aztán simítsuk el a talajt!
  • A fűtelepítéshez átlagosan 1 kg fűmag 30-40 m2-re elegendő. Kisebb kertekben megfelelő lehet a kézi magvetés, nagyobb területeknél érdemes gépesítve vetni az egyenletesebb csírázás érdekében.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?