Itt az újabb áremelés: vagyonokat is fizethetsz idén, ha csodaszép gyepet akarsz

Itt az újabb áremelés: vagyonokat is fizethetsz idén, ha csodaszép gyepet akarsz

agrarszektor.hu
Végre elfelejthetjük az éjszakai mínuszokat, ráadásul a héten már 20 Celsius-fok fölé is kúszhat a hőmérséklet, indulhat hát a kertekben a fűnyírás! Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen eszközökkel látunk neki a gyepápolásnak. De vajon az egyes kertekhez milyen típusú fűnyírót érdemes venni? És ez mennyire terhelheti meg az ember pénztárcáját? Most kiderül!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavasszal a fűnyírási szezon akkor szokott beindulni, amikor a hőmérséklet már tartósan 10 Celsius-fok fölött van, esik az eső és elkezd nőni a fű. Ez többnyire március vége, április eleje. Vannak persze, akik előre gondolkodnak, és már februárban elkezdik mustrálni a fűnyírókat. Ősszel ugyanakkor már nem jellemző a fűnyírók iránti érdeklődés - írta meg a Hellovidék az Euronics információi alapján. Hasonlóképpen látja a helyzetet a Praktiker is, akik szerint jellemzően március végétől, illetve április elejétől egészen augusztus utolsó napjáig tart a nagy fűnyíró vásárlási szezon. Az áruházlánc hozzátette, hogy a legnagyobb kereslet leginkább az áprilisi és májusi hónapokban érzékelhető.

Ha van egy gondos, ügyeskezű ember a családban, akkor viszonylag sok éven át lehet használni a kerti fűnyírókat. Egyre több településen találni olyan szerelőket is, akik kifejezetten fűnyírókra állnak rá, és a kisgépek szerelésével, karbantartásával, alkatrészcserékkel is foglalkoznak. Sokan azonban, ha elromlik a régi gép, nem bíbelődnek vele, kidobják és inkább vesznek egy újat. De mennyibe kerül most egy új fűnyíró? Mit vásároljunk, fűnyírót vagy fűkaszát, elektromost vagy benzineset, melyik a legolcsóbb és legpraktikusabb? A HelloVidék erről kérdezte a szakembereket.

Mennyibe kerülnek a fűnyírók most?

Az áremelkedések sajnos ezt a termékkategóriát sem kerülték el. Az Euronics tájékoztatása szerint jellemzően 10-25%-os árnövekedéssel lehet találkozni a különböző termékkategóriákban. A Praktiker elmondta, hogy a fűnyírók 2023-ban az előző évhez képest közel 10%-kal drágultak, de márkánként eltérő mértékben.

Melyek a legkeresettebbek a fűnyírók és fűkaszák közül? Kinek melyik ajánlható?

Az Euronics szakemberei elmondták, hogy fűnyíróban jelenleg a legkeresettebbek az elektromos és a benzines gépek, de a kereslet egyre inkább az akkus szegmens felé fordul. Nyugat-Európában már az akkus kerti gépek használata a legelterjedtebb, hiszen ezek nagyban megkönnyítik a munkát.

Nem kell például attól tartanunk, hogy fűnyírás közben véletlenül elvágjuk a kábelt, vagy kifogy a benzin. Az akkumulátorokat jellemzően úgy tervezik meg a gyártók, hogy azok minél több termékhez használatóak legyenek

- közölték a szakemberek.

Az Einhell akkumulátorokat például jelenleg több mint 250 készülékhez tudja használni a vásárló, a Bosch 18V-os Power for All akkumulátorrendszerének akkuja pedig számos márka (Gardena, Bosch háztartási gépek, Gloria House and Garden, Wagner, Rapid) gépeivel kompatibilis.

A Euronics tájékoztatás szerint a fűkaszáknál jellemzően a benzines eszközök, a szegélyvágóknál pedig az elektromos termékek a népszerűbbek, bár ezek között már akkus modellek is elérhetők. Az akkumulátoros szegmens itthon a magasabb árfekvés miatt még nem annyira elterjedt. Az akkus termékeknél van lehetőség csak gépet vagy akkuval és töltővel felszerelt terméket venni. Ha már rendelkezünk korábbról egy akkus termékkel akkor elegendő megvennünk csak a gépet, amelynek kedvezőbb az ára, mint az akkuval és töltővel felszerelt terméké.

A Praktikerben ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a tavalyi évi vásárlói szokásokhoz hasonlóan márciusban a fűnyírók esetében az elektromos modellek voltak a legkelendőbbek (65%), melyet a benzines (29%) és akkus (6%) modellek követtek. A robotfűnyírók az értékesített darabszámok mindössze 1%-át tették ki.

Ugyan a szezon még csak áprilisban indul, az év elején eddig mind értékben, mind pedig darabszámban a Praktiker saját márkás 1.800 W-os elektromos fűnyírója volt a legkeresettebb 43 ezer forintos fogyasztói átlagáron. A második és harmadik helyen a szintén elektromos, 1.200 W-os Bosch és Black&Decker termékek következtek 33 ezer forintos fogyasztói átlagáron. Csak a 4. helyen jelenik meg egy önjáró benzines fűnyíró 85 ezer forintos átlagáron, ami szintén a Praktiker saját terméke

- tették hozzá.

A Praktiker beszélt arról is, hogy a szegélynyíró olyan részeken használatos, ahol a fűnyíró nem képes a füvet tökéletesen lenyírni, például térkövek, növények körül, míg a fűkaszák (damilos és/vagy kés fejjel) nagyobb igénybevételre vannak kitalálva: jellemzően bozótok, árokpartok, gyümölcsösök tisztítására, ahol a fű/gyomok mérete és jellege a fűnyíró használatát nem teszik lehetővé vagy nem hatékony a használatuk. A vevői preferencia a fűszegélynyírók és fűkaszák esetében a következő: a vásárlók 36%-a a benzines fűkaszákat választja, míg 51%-uk az elektromos szegélynyírókat, 13%-uk pedig az akkus szegélynyírókat preferálja.

Benzines vagy elektromos, melyiket válasszuk?

Az Euronics szakértői szerint kisebb területek nyírására és kisebb családi házak udvarainak karbantartására jellemzően az elektromos fűnyírókat keresik a vásárlók - sokszor felmerül az elektromos eszközök mellett az az érv is, hogy a hölgyek könnyebben tudják tolni ezeket az eszközöket. Benzines fűnyírót jellemzően olyan kert vagy terület karbantartásához vásárolnak, ahol nem megoldódott az áram biztosítása, vagy ami 1200 m2 feletti területű. Az áruházlánc azt is hozzátette, hogy az elektromos fűnyíróknál jellemzően az 1000-1200 W-os teljesítményű gépeket keresik. Emellett fontos szempont még a vásárlásnál a vágási szélesség is.

Benzines fűnyírók esetében érdemes 5LE körüli terméket választani, de itt is fontos figyelni a vágási szélességre és a vágási magasságra. Fontos, hogy a fűnyíró magassága állítható legyen, hogy különböző magasságú fű esetén is be tudjuk állítani a gépünket.

A Praktiker elmondása alapján az elektromos fűnyírókat jellemzően 500 négyzetméter alatti, főleg sík területekre ajánlják, e felett pedig a benzines fűnyírókat. A nagyobb méretű kerteknél már érdemes megfontolni az önjáró és nem tolós verzió vásárlását, abból is leginkább a „négy az egyben” (oldalkidobás, mulcsozás, vágás, fűgyűjtés) modelleket. Az „öt az egyben” modellek még ennél is többet tudnak, ezeken már a sebesség is változtatható, ez is egyre népszerűbb a vásárlók körében.

Az akkus fűnyírók piaci része egyelőre kicsi, de erősödik az eladás, jellemzően 500 m2 alatti területekhez ajánlott. Szintén dinamikusan nő évről évre a robot fűnyírók értékesítése, ami nem is meglepő, hiszen ezek a modellek leveszik a vásárlók válláról a fűnyírás terhét, és a napi rendszerességű automatikus futásnak köszönhetően minden nap a gondozott kert élményét biztosítja

- nyilatkozta a Praktiker.

Az elektromos fűnyíró jóval energiatakarékosabb

A HelloVidék kérdésére a Praktiker elárulta, hogy a vásárlók alapvetően nem az energiahatékonyság, hanem kertjük paraméterei (felület mérete, domborzati viszonyok, stb.) alapján választanak hatékony fűnyírót. Az Euronics rámutatott, hogy a benzines gépekre nem jellemző, hogy takarékosak lennének, főleg a jelenlegi benzinárak mellett. Az áruházlánc közlése szerint az akkumulátoros fűnyírók és robotfűnyírók energiatakarékos és környezetbarát eszközök.

Ha tönkre mennek, mennyi ideig van rájuk szavatosság? Hol lehet őket megjavítani?

Minden gyártó a jogszabály által biztosított jótállási időt adja meg a termékeire. Néhány gyártó plusz egy évet is hozzáadhat a hivatalos jótálláshoz, aminek érvényesítéséhez a vásárlónak a gyártó honlapján kell beregisztrálnia a termékét. A témával kapcsolatban az Euronics elmondta, hogy a legnagyobb gyártók országos szervizhálózattal rendelkeznek, így a vásárló általában könnyen talál a lakóhelyéhez közel eső szervizt, de a terméket a vásárlás helyére is visszaviheti meghibásodás esetén - ilyenkor az üzlet gondoskodik a termék szervizbe juttatásáról

A Praktiker elmondása szerint a kellékszavatossági idő a fűnyírókra, fűkaszákra 2 év, de több márka kiterjesztett garanciát is biztosít a készülékeire. A fűnyírók, fűkaszák esetében folyamatos az alkatrész-ellátottság és a szakértő szerviz, a magyarországi forgalmazóknak ugyanis jellemzően vagy országos szervizhálózatuk van, vagy egy meghatározott helyszínen gyűjtik a javítandó készülékeket.

Tényleg a robotfűnyíróé a jövő?

A robotfűnyíró nyugat-európai országokban nagyon elterjedt, itthon is már megtalálható sok háztartásban. Elég magas árfekvése miatt az átlagfogyasztó azonban még nem ezt a kategóriát keresi. Ezekről a gépekről az Euronics szakemberei elmondták, hogy környezetbarát és energiatakarékos eszközök. Alapvetően sík kertekbe valók, de olyan modellek is elérhetőek, amik kisebb emelkedőn is felmennek. Minden fűnyírónak területi kapacitása van, ami alapján kiszámolható, mekkora eszközre van szükségünk egy adott méretű terület karbantartásához.

A robotfűnyíró nagy szabadságot biztosít a tulajdonosának, mert egy ilyen eszközzel gyakorlatilag nem kell foglalkozni a fű nyírásával. Az eszközt akár magára is hagyhatjuk munkavégzés közben

- közölte az Euronics szakembere.

A robotfűnyírók telepítése egyénileg is megoldható, de ha biztosra akarunk menni, szakértői segítségét is tudunk kérni. A gépek Bluetooth-kompatibilitással vagy olyan távoli eléréssel (alkalmazás) rendelkeznek, amelynek segítségével mindig láthatjuk, hol jár a gép, illetve beállíthatjuk, mely területet hagyja ki a fűnyírásból. A robotfűnyírók időjárástól függetlenül megbízhatóan nyírják a füvet, hiszen UV- és vízállóak. Egy töltéssel 1-3 órát tudnak dolgozni. Ezeket a gépeket jellemzően online webáruházakban is meg lehet vásárolni, áruk 70 ezer forinttól akár 500 ezer forintig is terjedhet.

Mi a helyzet a skála másik végén: keres-e még valaki sarlót vagy kaszát?

A HelloVidék arra is kíváncsi volt, hogy kapható-e a Praktikerben kasza és sarló, és ha igen, mennyire keresik ezeket a hagyományos eszközöket még? Az áruházlánc elmondta, hogy kínálatukban továbbra is szerepel a sarló és a kasza is, hiszen ez jelenleg is valós vásárlói szükséglet: évente mintegy ezer darabot értékesít e termékkörből. Ezek az eszközök a gazdaboltokon kívül az online webáruházakban is megtalálhatóak, a sarlók jellemzően 1,5-13 ezer forint közötti ártartományban mozognak, míg a kaszák nagyjából 10-23 ezer forintért kaphatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?