Nagyon sok a törpegazdaság Magyarországon

MTI
A magyar gazdaságok csaknem 82 százaléka nem érte el az 5 hektárt 2016-ban, és mindössze a kevesebb mint 4 százalékuk volt 50 hektárnál nagyobb. Az Európai Unióban is hasonló a helyzet, mivel a gazdaságok kétharmada 5 hektár alatti. A legnagyobb problémát azonban az életkor jelenti, mert a gazdaságokban dolgozó menedzserek mindössze 11 százaléka fiatalabb 40 évnél.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Magyarországon 2016-ban 430 ezer gazdaság működött 4,67 millió hektáron - derül ki az Eurostat felméréséből. A gazdaságok területének 81,4 százaléka nem érte el az 5 hektárt és csak 3,7 százalékának a területe haladta meg az 50 hektárt.

Az Európai Unió tagállamaiban 2016-ban 171 millió hektáron 10,3 millió gazdaság működött, kétharmaduk területe pedig nem érte el az 5 hektárt sem. A mezőgazdasági népesség kor szerinti megoszlása szintén kedvezőtlen. A gazdaságokban dolgozó 10,3 millió menedzser 32 százaléka ugyanis 65 éves vagy idősebb, és csupán 11 százalékuk fiatalabb 40 évnél.

A legszélsőségesebb a gazdaságok nagyság szerinti megoszlása Romániában. Az Eurostat azt közölte,hogy az unió gazdaságainak 33 százaléka Romániára jutott, és 92 százalékuknál (3,1 millió gazdaságnál) a terület kisebb volt 5 hektárnál. Az 50 hektárnál nagyobb farmok részaránya csupán 0,5 százalék, de ezek művelik meg az ország mezőgazdaságilag hasznosított területének 51 százalékát. Ugyanakkor az 50 hektárnál nagyobb gazdaságok aránya Luxemburgban 52 százalék, Franciaországban 41 százalék, Nagy-Britanniában 39 százalék, Dániában pedig 35 százalék volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?