Nagyon sok a törpegazdaság Magyarországon

MTI
A magyar gazdaságok csaknem 82 százaléka nem érte el az 5 hektárt 2016-ban, és mindössze a kevesebb mint 4 százalékuk volt 50 hektárnál nagyobb. Az Európai Unióban is hasonló a helyzet, mivel a gazdaságok kétharmada 5 hektár alatti. A legnagyobb problémát azonban az életkor jelenti, mert a gazdaságokban dolgozó menedzserek mindössze 11 százaléka fiatalabb 40 évnél.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Magyarországon 2016-ban 430 ezer gazdaság működött 4,67 millió hektáron - derül ki az Eurostat felméréséből. A gazdaságok területének 81,4 százaléka nem érte el az 5 hektárt és csak 3,7 százalékának a területe haladta meg az 50 hektárt.

Az Európai Unió tagállamaiban 2016-ban 171 millió hektáron 10,3 millió gazdaság működött, kétharmaduk területe pedig nem érte el az 5 hektárt sem. A mezőgazdasági népesség kor szerinti megoszlása szintén kedvezőtlen. A gazdaságokban dolgozó 10,3 millió menedzser 32 százaléka ugyanis 65 éves vagy idősebb, és csupán 11 százalékuk fiatalabb 40 évnél.

A legszélsőségesebb a gazdaságok nagyság szerinti megoszlása Romániában. Az Eurostat azt közölte,hogy az unió gazdaságainak 33 százaléka Romániára jutott, és 92 százalékuknál (3,1 millió gazdaságnál) a terület kisebb volt 5 hektárnál. Az 50 hektárnál nagyobb farmok részaránya csupán 0,5 százalék, de ezek művelik meg az ország mezőgazdaságilag hasznosított területének 51 százalékát. Ugyanakkor az 50 hektárnál nagyobb gazdaságok aránya Luxemburgban 52 százalék, Franciaországban 41 százalék, Nagy-Britanniában 39 százalék, Dániában pedig 35 százalék volt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?