2023. március 24. péntek Gábor, Karina

Felháborodtak a gazdák a Sió-csatorna tervein

agrarszektor.hu
A somogyi gazdáknak nem tetszenek a Sió-csatorna tervei, és úgy vélik, a Siónál jobb helyen is lehetne a Balaton víztöbblete az ilyen aszályos időszakokban, mint a mostani. A húsz éve nem látott aszály miatt az őszi búza és a repce komoly veszélyben vannak Somogyban.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Néhány napja megjelentek a tervek a Sió-csatorna rekonstrukciójával kapcsolatban - írja az infostart.hu. Az új rendszerben magasabban állna a víz a csatornában, hogy ha a Balaton vízszintje túl alacsony, akkor vissza lehessen táplálni a saját vizével.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A kormányzat által jóváhagyott tervek azonban nem tetszenek a gazdáknak, akiknek sok éve van tervük, mit lehetne csinálni a Balaton víztöbbletével a mostanihoz hasonló aszályos időszakokban - derül ki a sonline.hu cikkéből. Mint írják, veszélyben van Somogyban az őszi búza és a repce is a húsz éve nem látott aszály miatt.

Szabó Tibor mezőcsokonyai gazdálkodó szerint, a megyében azonnal víz kell, már 10 milliméter eső is életet mentene. Öntözni nem tudnak, nincsenek nagyobb árkok és folyók sem a közelben - mondta. Gara Miklós somogytúri gyümölcsgazdálkodó szerint elég nagy baj az, hogy egy akkora víztározót, mint a Balaton, nem lehet öntözésre használni, a tó melletti területeket ugyanis kiválóan ellátná a Balaton víztöbblete.

Címlap kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09