Egyszerűségében zseniális: ez az új-zélandi találmány segíthet a nitrátkérdés megoldásában

Egyszerűségében zseniális: ez az új-zélandi találmány segíthet a nitrátkérdés megoldásában

agrarszektor.hu
Egy új-zélandi cég azt állítja, hogy megoldást talált a tehenészetek egyik legnagyobb környezeti problémájára, a vizeletre. A gép, amivel előrukkoltak, képes arra, hogy a szarvasmarhák által használt legelőkön felismerje azokat a helyeket, ahová az állatok ürítettek, és ezeket kezelje.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A szarvasmarhák vizelete mindig is komoly problémát jelentett a gazdálkodóknak, ugyanis a nitrátokban gazdag folyadék szennyezi a vizeket és kihat a klímára is. Ugyanakkor a nitrátok fontosak a növények számára, ezért a Pastoral Robotics nevű cég azon kezdett el gondolkodni, hogy hogyan is akadályozhatnák meg, hogy ezek a nitrátok a vizekbe kerüljenek, írta meg a TVNZ.

"Meg akarjuk kötni ezt a nitrogént, és csak olyan mértékben kiengedni, ahogy a fű fel tudja venni. Ha ez sikerül, akkor sokkal jobb ütemben fognak nőni a legelőkön a füvek, ami pedig a gazdák dolgát fogja egyszerűbbé és olcsóbbá tenni" - mondta Geoffrey Bates, a Pastoral Robotics ügyvezető igazgatója az 1 NEWS csatornának.

A találmányuk olyan tüskékkel van ellátva, amik egyben elektródaként is működnek. Ezek képesek felismerni a vizeletfoltokat a legelőn, majd olyan vegyi anyagokkal kezelik, amelyek segítenek a megkötni ezeket a nitrátokat a talajban, hogy a növények később felhasználhassák. A gép már túl is van az első teszteken, amelyek során 30-50%-kal csökkentette a nitrátok kimosódását. A találmány legnagyobb előnye az, hogy egy ritka win-win helyzetbe hozza a gazdákat: egyszerre segít óvni a környezetet és takarít meg pénzt közben a használóinak.

A gép körülbelül 75 ezer új-zélandi dollárba (nagyjából 15 millió forintba) fog kerülni, és kell egy traktor is az üzemeltetéséhez. Ez igen nagy beruházás lesz, mi is tudjuk. Ugyanakkor a megtérülése is legalább ekkora mértékű lesz

 - mondta Geoffrey Bates.

A Pastoral Robotics tervei között szerepel, hogy még idén tíz újabb gépet állít elő a további tesztek elvégzésére, mielőtt megkezdenék a nagyüzemi gyártást. Azt pedig csak az idő fogja megválaszolni, hogy segíteni fog-e ez a találmány a világ nitrátproblémáinak megoldásában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03