2023. március 24. péntek Gábor, Karina

Igazi csodaszert találtak a tudósok a légkör tisztítására: nem csak olcsó, de hatékony is

agrarszektor.hu
A tudósok szerint rövid távon így lehetne megakadályozni a legjobban a szén-dioxid légkörbe kerülését, amíg a fosszilis tüzelőanyagok égetésével le nem állunk. Ráadásul a legnagyobb kibocsátó országokban rejlik a legnagyobb potenciál az eljárásban.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A HVG.hu írta meg, hogy ha ha kőporral hintenék be a földeket, az évente 2 milliárd tonna szén-dioxidot vonna ki a levegőből. A Nature magazinban megjelent tanulmány szerint ez ráadásul megegyezik Németország és Japán kibocsátásával. A módszer kulcsa egy kémiai reakció, aminek az a lényege, hogy a lebontott kőrészecskék néhány hónapon belül karbonáttá kötik az üvegházhatású gázokat. A kutatók szerint számos további előnye is van az eljárásnak, ami egyébként egyszerű és nagyszerű. Példának okáért azért szórja be mészkőporral a földjeit egyre több gazda, mert ez csökkenti a savasodást, és növeli a talaj termőképességét, így rutinszerűen lehetne alkalmazni a kőporral szórást.

A tanulmány írói kitértek arra is, hogy a legjobb kő a szén-dioxid megkötésére a bazalt, ráadásul ez a leggyakoribb kő a Földön. Továbbá a cement és acélgyártás során is jelentős kőpor-mennyiség keletkezik. A kutatók azt is kihangsúlyozták, hogy a legnagyobb szennyező országokban, így Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban és Indiában van a legnagyobb potenciál a módszerben, mivel ezek nagy kiterjedésű földekkel rendelkeznek, és meglehetősen meleg az éghajlatuk, ami felgyorsítja a kémiai reakciókat.

A szén-dioxidot egyébként a bazaltban lévő kalcium és magnézium köti meg, a kovasav, a kálium és a vas pedig pótolja a föld tápanyagait, ezek ugyanis gyakran hiányoznak az intenzíven művelt földekből. Az így keletkező karbonát pedig egyszerűen belemosódhat az óceánokba, a végén mészkővé alakul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2023. március 23. 15:09