Ez zseniális: így turbózzák fel a termőtalajt a legmenőbb skót gazdák

Ez zseniális: így turbózzák fel a termőtalajt a legmenőbb skót gazdák

Már megkezdődött a tesztelése annak az új találmánynak, amitől a tudósok azt remélik, hogy segíthet a skót gazdáknak és kisbérlőknek növelni a talajban lekötött szén mennyiségét. A Rock On Soils nevet kapó projekt keretén belül az együttműködő tudósok és gazdák azt vizsgálják, hogy az apróra tört szilikátos kőzetek használhatóak-e talajjavításra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A projekt emellett azt is vizsgálja, hogy a szén megkötésén túl milyen egyéb előnyei lehetnek az eljárásnak, akár a talajminőség tekintetében, akár a biodiverzitás megőrzésének és erősítésének érdekében. A James Hutton Institute is részt vesz a kutatásban, amelyet a Skót Organikus Termelők Egyesülete (Scottish Organic Producers Association - SOPA) vezet, amely az Egyesült Királyság skót organikus gazdálkodási szabványokat birtokló tagsági szervezete, írta meg a FarmingUK.

A Rock On Soils projekt keretén belül a Rotmell farmon fogják először kipróbálni az apróra tört szilikátos kőzetek talajjavító hatását, és a megfelelő mérőműszerekkel folyamatosan meg fogják figyelni a szén-dioxidok levegő és talaj közti mozgását, és fel fognak jegyezni minden változást a növények egészségében, a növénytermesztés folyamatában, a talaj kémiai és mikrobiológiai folyamataiban. A Rotmell Farm mellett további egy tucatnyi - organikus és hagyományos növénytermesztést folytató - gazdaság fog csatlakozni a projekthez, amelyek a kijelölt területeiken ugyancsak alkalmazni fogják a szilikátos kőzettöredéket, és amelyek folyamatosan tesztelni és értékelni fogják a termék alkalmazhatóságát. Végül, de nem utolsósorban egy mobilos alkalmazást is ki fognak fejleszteni a szélesebb közönség számára, amelynek segítségével a gazdák tájékozódhatnak majd a termék szénmegkötő hatásáról.

Debs Roberts, a SOPA munkatársa szerint a projekt kiváló példája volt a helyi gazdálkodásnak, amely a tudományos ágazat ágazatközi partnereivel működött együtt. A szakember szerint az, hogy a gazdák és a tudósok ennyire jól együtt tudtak működni a Rock On Soils projekten, kifejezetten izgalmas volt, és nagyon előremutató. A James Hutton Institute-on túl a projektben részt vett az Abertay University, a University of Dundee és a német Forschungszentrum Juelich földtudományi szakosztálya. A nyolc hónapig tartó projektet a Forrit (Farming and Consultancy) munkatársa, Emily Grant és Debs Roberts fogják felügyelni.

Ha a környezeti hatásokról beszélünk, a mezőgazdaság mindig csak negatív példaként szokott szerepelni, ezért szeretnénk segíteni a gazdáknak abban, hogy csökkenteni tudják a szén-dioxid-kibocsátásukat

- mondta Emily Grant.

A szakember megjegyezte, hogy a kísérlet alapjául szolgáló kutatás szerint a szilikátos kőzettöredék fontos szerepet játszhat a klímaváltozás következményeinek enyhítésében, de a talaj és a növények egészségének javításában is. Emily Grant szerint a kísérlet eredménye fontos áttörést jelent majd a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31