Ez zseniális: így turbózzák fel a termőtalajt a legmenőbb skót gazdák

Már megkezdődött a tesztelése annak az új találmánynak, amitől a tudósok azt remélik, hogy segíthet a skót gazdáknak és kisbérlőknek növelni a talajban lekötött szén mennyiségét. A Rock On Soils nevet kapó projekt keretén belül az együttműködő tudósok és gazdák azt vizsgálják, hogy az apróra tört szilikátos kőzetek használhatóak-e talajjavításra.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A projekt emellett azt is vizsgálja, hogy a szén megkötésén túl milyen egyéb előnyei lehetnek az eljárásnak, akár a talajminőség tekintetében, akár a biodiverzitás megőrzésének és erősítésének érdekében. A James Hutton Institute is részt vesz a kutatásban, amelyet a Skót Organikus Termelők Egyesülete (Scottish Organic Producers Association - SOPA) vezet, amely az Egyesült Királyság skót organikus gazdálkodási szabványokat birtokló tagsági szervezete, írta meg a FarmingUK.

A Rock On Soils projekt keretén belül a Rotmell farmon fogják először kipróbálni az apróra tört szilikátos kőzetek talajjavító hatását, és a megfelelő mérőműszerekkel folyamatosan meg fogják figyelni a szén-dioxidok levegő és talaj közti mozgását, és fel fognak jegyezni minden változást a növények egészségében, a növénytermesztés folyamatában, a talaj kémiai és mikrobiológiai folyamataiban. A Rotmell Farm mellett további egy tucatnyi - organikus és hagyományos növénytermesztést folytató - gazdaság fog csatlakozni a projekthez, amelyek a kijelölt területeiken ugyancsak alkalmazni fogják a szilikátos kőzettöredéket, és amelyek folyamatosan tesztelni és értékelni fogják a termék alkalmazhatóságát. Végül, de nem utolsósorban egy mobilos alkalmazást is ki fognak fejleszteni a szélesebb közönség számára, amelynek segítségével a gazdák tájékozódhatnak majd a termék szénmegkötő hatásáról.

Debs Roberts, a SOPA munkatársa szerint a projekt kiváló példája volt a helyi gazdálkodásnak, amely a tudományos ágazat ágazatközi partnereivel működött együtt. A szakember szerint az, hogy a gazdák és a tudósok ennyire jól együtt tudtak működni a Rock On Soils projekten, kifejezetten izgalmas volt, és nagyon előremutató. A James Hutton Institute-on túl a projektben részt vett az Abertay University, a University of Dundee és a német Forschungszentrum Juelich földtudományi szakosztálya. A nyolc hónapig tartó projektet a Forrit (Farming and Consultancy) munkatársa, Emily Grant és Debs Roberts fogják felügyelni.

Ha a környezeti hatásokról beszélünk, a mezőgazdaság mindig csak negatív példaként szokott szerepelni, ezért szeretnénk segíteni a gazdáknak abban, hogy csökkenteni tudják a szén-dioxid-kibocsátásukat

- mondta Emily Grant.

A szakember megjegyezte, hogy a kísérlet alapjául szolgáló kutatás szerint a szilikátos kőzettöredék fontos szerepet játszhat a klímaváltozás következményeinek enyhítésében, de a talaj és a növények egészségének javításában is. Emily Grant szerint a kísérlet eredménye fontos áttörést jelent majd a mezőgazdaság szén-dioxid-kibocsátásának csökkentésében is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?