Ősi talajokat vizsgálnak a tudósok: most kiderülhet, hogyan alakult ki az élet a Földön

Ősi talajokat vizsgálnak a tudósok: most kiderülhet, hogyan alakult ki az élet a Földön

agrarszektor.hu
A Naprendszer keletkezése körüli időből származó, 4,6 milliárd éves talajmintákkal szombaton visszatért a Földre a Hajabusza-2 japán űrszonda űrkapszulája, közölte a Jaxa japán űrügynökség, hozzátéve, hogy miután az űrkapszula földet ért Ausztrália déli részén, be tudta fogni a rádiójeleit, ami alapján meg lehet találni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kapszula a Földtől 220 ezer kilométeres magasságban sikeresen levált az űrszondáról, és közép-európai idő szerint szombat este landolt az ausztráliai sivatagban. Miután befogták a rádiójelét, a woomerai légitámaszpontról elindult érte egy helikopter.

Az óriási érdeklődéssel várt kapszula kétféle talajmintát hozott a Földre: egy olyat, amely a Ryugu aszteroida felszínéről származik és egy másikat, amelyet az aszteroida felszíne alól vett. A kutatókat főleg ez utóbbiak érdeklik, mert ezeket nem érték az űrből érkező sugárzás és egyéb környezeti tényezők hatásai. Josikava Makoto, a Hajabusza-2 misszió projektvezetője elmondta, hogy a tudósokat elsősorban a talajmintában lévő szerves anyagok elemzése hozza lázba.

Talajminták (Fotó: Getty Images)
A szerves anyagokból ered a Földön az élet, de még mindig nem tudjuk, honnan származnak. Reméljük, hogy a Hajabusza-2 által lehozott szerves anyagok részleteiből információt kapunk a Naprendszer eredetéről és arról, hogyan alakult ki az élet a Földön

- mondta Josikava Makoto.

Az értékes talajmintát szállító, mindössze 40 centiméter átmérőjű kapszula tűzgolyóvá vált, amikor belépett a Föld légkörébe, majd nagyjából 10 ezer méteres magasságban kinyílt egy ejtőernyő. A kapszulát megtalálása után repülőgéppel Japánba szállítják, és majd csak ott fogják felnyitni, hogy elkezdjék a talajminták elemzését.

A Hajabusza-2 űrszonda a kapszula leválása után ismét távolodni kezdett a Földtől, hogy felvételeket készítsen a kapszuláról. Ezután útnak indul egy másik, a Földhöz közeledő, "1998KY26" aszteroidához, amelyet a tervek szerint tíz év múlva ér el.

FRISSÍTÉS: A misszió Twitter-oldalán vasárnap jelentették be, hogy szombaton megtalálták a kapszulát. A japán Szagamiharában vasárnap délelőtt tartott sajtókonferencián Cuda Juicsi projektmenedzser úgy fogalmazott, hogy a Hajabusza-2 hazatért.

Megtaláltuk a kincsesládát. A kapszulakollekció tökéletes. A dobozon nem találtunk sérülést

- tette hozzá Cudai Juicsi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?