A terményárakon túl mi mozgathatja a föld árát?

A terményárakon túl mi mozgathatja a föld árát?

Takarék Agrár24
2021 elején az utóbbi 5 éves csúcsaik közelében tartózkodnak még mindig a terményárak, így sokakban felmerülhet a kérdés, hogy esetleg egy frissen, drágábban vásárolt föld is hamarabb megtérülhet. A mai blogbejegyzésben ennek tényezőit vizsgáltuk meg.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az ötletet egy óriási kansasi földaukcióról olvasott cikk adta, mely szerint: 4425 hektárt sikerült értékesíteni 38 millió dollárért, ahol a hektáronkénti átlagár 8560 dollár volt. A vásárlók között főként a környékbeli gazdálkodók voltak, de üzleti befektetők is szép számmal jelentkeztek. Nagy szerepük volt az aukció sikerében.

Végül tizennégy különböző vevő nyert az árverésen, ahol a komoly nagygazdáktól kezdve a kisbefektetőkig mindenki részt vett az aukción

 - nyilatkozta az egyik szervező. A legnagyobb "darab" a "Hatcher Farms" volt, több mint 2800 hektáros öntözött legelővel, 5000 férőhelyes marhaistállóval, valamint más infrastrukturális elemekkel. 2020-ban a Kansas-i öntözött, legelő besorolású termőföldek átlagosan hektáronként 8080 dollárért (2,4 millió forint) keltek el, az USDA adatai szerint. Ugyanakkor a Hatcher-eladásban elért földek átlagos értékesítési ára 8560 dollár (2,54 millió forint) volt hektáronként, ami majd 500 dollárral (150 ezer forint) az átlag fölött van. Ez 5,5 százalékos emelkedés 2020-hoz képest.

A kansasi aukción elért árazásban nyilvánvaló, hogy a föld, mint korlátos/ritka erőforrás is jelentős szerepet játszott, de jogos a kérdés, hogy ez a "kis" kansasi mozzanat, a kukorica övezet szívében már egy általánosabb földár emelkedési ciklust vetít előre a tengerentúlon, és akár idehaza is?

Fontos az egyéb termelési költségek tükrében is vizsgálnunk a földek árát. Ha figyelembe vesszük, hogy az energia, a műtrágya és más erőforrások költségei akár még jobban is emelkedhetnek a terményáraknál, akkor azt is észre kell vennünk, hogy ezek, az adott földön realizálható magasabb bevételeket is felemésztik. Jól látszik ez a nyersolaj árainak vizsgálatából is, amely a globális gazdasági tevékenység és a termelési költségek növekedésének legfontosabb mutatója.

Különösen meghatározóak a szállítási költségek - vagyis a mezőgazdasági termékek és egyéb nyersanyagok szállításának díjai - szintén rohamos sebességgel nőnek. Ez figyelhető meg a globális Baltic Dry szállítási költségindex adatai szerint is. Tavaly május óta a szállítási költségek csaknem ötszörösére nőttek. Ez egyrészt a kiskereskedelmi láncok globális koronaintézkedések által okozott zavaraival, másrészt a növekvő keresleti fázisban tapasztalható nagy teherszállító-éhséggel áll összefüggésben. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy eddig Kínából áramlottak a konténerek az Egyesült Államok és Európa felé, de most Kína lépett előre vevőként, így a fizikai áruforgalom iránya is nagyságrendileg változhat.

Forrás: www.investing.com

A termőföld alternatív értéke/felhasználása kapcsán érdemes figyelnünk a Németországban folyó komoly vitára, ami a napelemparkok létesítése körül zajlik mostanában (Forrás: https://www.agrarheute.com/).

Itt nem másról van szó, minthogy összességében óriási mezőgazdasági területek kerülnek ki a termelésből legalább 20 évre. Mindez nem is elhanyagolható bérleti díjakért, melyek akár a 2 -3 ezer Eurót is elérhetik évente, hektáronként. 2017. márciusa előtt szántókon, vagy gyepterületeken létesített napelemparkok csak a mezőgazdaságilag hátrányos helyzetű területeken voltak engedélyezettek. Azóta sokasodnak a napelemparkok a kiváló termőterületeken is, mondván még a klíma célok elérésében is szerepet vállalnak.

Példaként: Baden-Württemberg tartományban található körülbelül 900 000 hektárt elfoglaló napelemparkok kétharmada mezőgazdasági területen található. 

Vagyis a termőföld egyre több szempont mentén jelenthet értéket a gazdálkodóknak és a pénzügyi befektetőknek is, de egy dolog nem változott, méghozzá az, hogy korlátozottan érhető el/vásárolható meg, miközben az egyre nagyobb népesség élelmiszer ellátását kell vele biztosítani globálisan.

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?