Aggasztó: jégkorszakra emlékeztető kemény teleket is hozhat a klímaváltozás

Aggasztó: jégkorszakra emlékeztető kemény teleket is hozhat a klímaváltozás

agrarszektor.hu
Gyakoribbá váltak a poláris örvény zavarai, s ez kedvez az extrém hidegbetöréseknek az USA-ban. A háttérben természetesen a klímaváltozás áll, amely összezavarja a sarki magaslégköri áramlatokat. Az Atmospheric and Environmental Research (AER) kutatócég, valamint a Massachusetts-i Egyetem és a Jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai által a Science legutóbbi számában publikált tanulmány arra figyelmeztet, hogy a poláris örvény zavarainak gyakorisága miatt egyre valószínűbbé válnak az extrém hideg időjárási viszonyok Amerikában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint azt az elemzés kiemeli, a sztratoszférikus poláris örvény viszonylag gyenge, zavart állapota, melyben az áramlat a jellegzetes körkörös helyett elnyúltabb mintázatot mutat, gyakoribbá vált a műholdfelvételek készítésének 1979-es kezdete óta. Az USA-ban pedig gyakrabban fordul elő extrém téli időjárás olyankor, amikor a poláris örvény megnyúlt alakú - írja az Origo. Aggodalomra adhat okot, hogy az adatok mind azt mutatják, hogy az Északi-sarkvidéket érintő változások előmozdítják a poláris örvény megnyúlását, ami egyben előidézi az extrém téli időjárást. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az események ilyen láncolatát láthattuk például idén februárban, amikor a poláris örvény megnyúlását követően Texas állam pusztító és halálos hidegbetörést szenvedett el. Az elmúlt három évtizedben az Északi-sarkvidék éghajlata nagyobbat változott, mint a Föld bármely más területéé. A változás részét képezi a gyorsan emelkedő hőmérséklet, a tengerjég olvadása, illetve a csökkenő tavaszi és növekvő őszi hótakarás. Az Északi-sarkvidék minden más régiónál gyorsabb melegedését északi-sarki amplifikációnak is szokás nevezni. Nemcsak a sajtóban, de a klímakutatók körében is élénk vitát vált ki a kérdés, hogy vajon az Északi-sarkvidéket érintő rohamos változások milyen mértékben befolyásolják a közepes földrajzi szélességek időjárását.

Vészjósló az is, hogy rekordmelegeket mértek az Északi-sarkkörön túl, miközben ugyanitt zsugorodott a tengerjég; vastag hótakaró hullott Szibériára, a poláris örvény hosszan tartó és összetett zavartól szenvedett, rekordhidegek köszöntöttek az USA-ra, Európára és Ázsiára, havazások bénították meg az életet Európa- és USA-szerte, és ami mind közül a legszokatlanabb: valószínűleg példa nélkül álló módon egyszerre sújtotta hideg és hóhullás Texast. Viszont egészen mostanáig nem végeztek olyan tudományos kutatást, amely egyértelműen megerősítette vagy elvetette volna a fizikai összefüggést a klímaváltozás és a texasi hideghullám, illetve a közelmúltban lezajlott más súlyos téli időjárási események között. A tanulmány figyelmeztető erejű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a bolygó felmelegedése nem fog minket okvetlenül megvédeni a súlyos téli időjárás pusztító következményeitől.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28