Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet földet bérelni Magyarországon

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így lehet földet bérelni Magyarországon

agrarszektor.hu
2023. június 13-án az Országgyűlés több, az agráriumot érintő törvénynek a módosítását is elfogadta. A módosítások a földhasználatra, a haszonbérletre, az elővásárlásra és az előhaszonbérletre vonatkozóan is tartalmaznak új előírásokat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A törvények módosítása kapcsán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) több változásra is fehívta a figyelmet. A földhasználati kötelezettségnek az osztatlan közös tulajdonban álló erdők esetében a jövőben eleget lehet tenni úgyis, ha a használati jogosultságot úgynevezett többlethasználati megállapodással másik tulajdonostársnak átengedik - olvasható a NAK összefoglalójában.

Úgyszintén a földhasználatot érintő módosítás, mégpedig a jóváhagyástól mentes azon esetkört érinti, amikor a mezőgazdasági termelőszervezet legalább 25%-ban tulajdonos tagja földhasználati szerződést köt a társasággal, azaz a cég használatába adja a földjét. A módosítás miatt az ilyen szerződést 2023. július 1-je után csak akkor nem kell megküldeni hatósági jóváhagyásra, ha a használatba adó 25%-ban cégtulajdonos tag, természetes személy.

A földet már használó és azt továbbra is haszonbérelni szándékozó földművesek számára jelent könnyítést az a rendelkezés, miszerint ha kizárólagos tulajdonban van egy föld és a földhasználó a haszonbérleti szerződés időtartamát meghosszabbítaná vagy annak lejáratát követően új haszonbérleti szerződést kíván kötni és a tulajdonos részére ezen ajánlatának a közlése azért lehetetlen mert például annak lakcíme ismeretlen, vagy azért hiúsul meg az ajánlat közlése, mert a postai küldemény a ,,címzett elköltözött" vagy a ,,címzett ismeretlen" jelzéssel érkezik vissza, az ajánlatban foglaltakat elfogadottnak kell tekinteni. Kisebb pontosítás volt szükséges ahhoz, hogy egyértelmű legyen, hogy nem a hatósági jóváhagyást igénylő haszonbérletek esetén határozza meg a törvény, hogy pontosan mikor veszi át a szerződésben szereplő haszonbérlő pozícióját az előhaszonbérlő, hanem éppen a hatósági jóváhagyástól mentes haszonbérletekre mondja ki, hogy ez a nap az elfogadó jognyilatkozatnak a haszonbérbeadóval történt közlésnek a napja.

Az elővásárlási jognál már régóta létezik egy ún. jogosulti csoporton belüli sorrend is, ami a helyben lakó szomszéd földművestől „lefelé” valamennyi jogosulti csoporton belül az azonos ranghelyen állók között tesz különbséget. Ha a szerződéses vevő és a rájelentkező például mindketten helyben lakók, de egyikük még családi mezőgazdasági társaság vagy őstermelők családi gazdaságának a tagja is, akkor ő megelőzi az ilyen tagsággal nem rendelkező helyben lakó földművest. A jövőben az elővásárlási jog gyakorlásakor arra a tényre, hogy a földműves családi mezőgazdasági társaság vagy őstermelők családi gazdaságának is a tagja, csak akkor lehet, ha ez a tagsága már legalább 1 éve fennáll.

Nemcsak az elővásárlási, hanem az előhaszonbérleti jogra is vonatkozik az a szabály, miszerint az elővásárlási vagy az előhaszonbérleti jog gyakorlásáról szóló elfogadó nyilatkozatot csak addig lehet visszavonni, amíg tart a kifüggesztés, vagyis a visszavonásra legkésőbb a kifüggesztés végéig van lehetőség. Az erről szóló nyilatkozatot is a jegyzőhöz kell benyújtani.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?