Ez durva: szándékosan felégetik az erdős részeket a gazdák

Ez durva: szándékosan felégetik az erdős részeket a gazdák

MTI
Brazília területének csaknem negyedét legalább egyszer felégette erdő- vagy bozóttűz az utóbbi negyven évben - derült ki a MapBiomas nevű hálózat által készített, helyi idő szerint kedden közzétett jelentésből. Összesen 199 millió hektár területen pusztított tűz 1985 és 2023 között, ami a dél-amerikai ország területének 23 százaléka. A jelentéshez a MapBiomas hálózatot alkotó egyetemek, civil szervezetek és technológiai vállalatok műholdfelvételeket és egyéb adatokat elemeztek.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Megállapították, hogy a legnagyobb arányban a trópusi szavannával borított délkelet-brazíliai Cerrado régió és az amazóniai esőerdő volt érintett, a felégett területek 86 százaléka ezekben a térségekben volt. Arányaiban a Pantanal régió szenvedte el a legnagyobb pusztítást: a Nyugat-Brazíliától a szomszédos Bolíviáig és Paraguayig húzódó térség 59 százaléka vált a lángok martalékává a négy évtized leforgása alatt. A kutatók megállapították, hogy a brazíliai tűzesetek túlnyomó többségét valamilyen emberi tevékenység vagy mulasztás idézte elő.

EZ IS ÉRDEKELHET

A felégett területek több mint kétharmadát természetes növényzet borította, a többi nagyrészt mezőgazdasági művelés alatt álló földterület volt. A brazil űrkutatási hivatal (Inpe) adatai szerint június közepén 1269 tűz égett a vizenyős területeken, szemben a májusban regisztrált 77-tel. A feljegyzések 26 évvel ezelőtti kezdete óta ez a legmagasabb havi átlag. Brazíliában a gazdák bevett szokása, hogy szándékosan felégetnek erdős területeket, hogy ott új legelőket alakítsanak ki. Időnként azonban a lángokat nem tudják megfékezni, és hatalmas erdőtüzek alakulnak ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?