Ez durva: szándékosan felégetik az erdős részeket a gazdák

Ez durva: szándékosan felégetik az erdős részeket a gazdák

MTI
Brazília területének csaknem negyedét legalább egyszer felégette erdő- vagy bozóttűz az utóbbi negyven évben - derült ki a MapBiomas nevű hálózat által készített, helyi idő szerint kedden közzétett jelentésből. Összesen 199 millió hektár területen pusztított tűz 1985 és 2023 között, ami a dél-amerikai ország területének 23 százaléka. A jelentéshez a MapBiomas hálózatot alkotó egyetemek, civil szervezetek és technológiai vállalatok műholdfelvételeket és egyéb adatokat elemeztek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megállapították, hogy a legnagyobb arányban a trópusi szavannával borított délkelet-brazíliai Cerrado régió és az amazóniai esőerdő volt érintett, a felégett területek 86 százaléka ezekben a térségekben volt. Arányaiban a Pantanal régió szenvedte el a legnagyobb pusztítást: a Nyugat-Brazíliától a szomszédos Bolíviáig és Paraguayig húzódó térség 59 százaléka vált a lángok martalékává a négy évtized leforgása alatt. A kutatók megállapították, hogy a brazíliai tűzesetek túlnyomó többségét valamilyen emberi tevékenység vagy mulasztás idézte elő.

EZ IS ÉRDEKELHET

A felégett területek több mint kétharmadát természetes növényzet borította, a többi nagyrészt mezőgazdasági művelés alatt álló földterület volt. A brazil űrkutatási hivatal (Inpe) adatai szerint június közepén 1269 tűz égett a vizenyős területeken, szemben a májusban regisztrált 77-tel. A feljegyzések 26 évvel ezelőtti kezdete óta ez a legmagasabb havi átlag. Brazíliában a gazdák bevett szokása, hogy szándékosan felégetnek erdős területeket, hogy ott új legelőket alakítsanak ki. Időnként azonban a lángokat nem tudják megfékezni, és hatalmas erdőtüzek alakulnak ki.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?