2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Hírek - Föld

A földtörténet hatodik nagy kihalási krízisében élünk

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken - állapította meg egy a Biological Conservation című szaklapban megjelent friss tanulmány, amelyet az Infostart szemlézett. A gerinctelen fajok 7 százaléka kipusztult az elmúlt 100 évben, és a ma élő rovarok 40 százaléka tűnhet el a következő évtizedekben. A hatodik nagy kihalási krízis zajlik éppen a Földön.
 
 

A szakemberek 73 korábbi kutatást vizsgáltak át, melyek az elmúlt 13 évben jelentek meg világszerte a rovarfajok kihalásáról és egyedszám-változásáról. Úgy tűnik, nyolcszor gyorsabb a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada a veszélyeztetett kategóriába tartozik. Az eredmények alapján a közéjük tartozó fajok 40 százaléka kihalhat a következő évtizedekben. 

A pillangók 53, a bogarak 49, a méhek 46 és legyek 25 százaléka halhat ki hamarosan.
Kis rókalepke (Forrás: indafoto.hu)

Ez pedig a tápláléklánc felborulását eredményezi, lévén a madarak, denevérek, apró emlősök, kétéltűek főként velük táplálkoznak. Az emberre viszont emellett az is veszélyt jelent, hogy a világ haszonnövényeinek mintegy 75 százalékát porozzák be. Az sem nagyon látszik, mi lehet a megoldás a helyzetre, mert az Inforádiónak Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője egy másik német esetet is ismertetett. Eszerint a németországi védett területeken a repülőrovar-biomassza 75 százaléka eltűnt, mindezt ott, ahol az ökológiai viszonyok kifejezetten jók.

Most a földtörténet 6. nagy kihalási krízisében vagyunk, legalább olyan mértékű fajpusztulás van napjainkban, mint a dinoszauruszok kihalása vagy a perm végi kihalás"

 - összegezte a rádiónak Fehér Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum állattárának vezetője, aki azt is elmondta, hogy más mérések alapján a gerinctelen fajok 7 százaléka kipusztult az elmúlt 100 évben, ami azt jelenti, hogy mintegy 100-150 ezer gerinctelen faj tűnhetett el. A legnagyobb veszélyt a rovarokra egyértelműen az emberi tevékenység jelenti: a mezőgazdasági kártevőirtás, valamint az urbanizáció. A kihalás felgyorsulásának egy másik fő oka a klímaváltozás, kiváltképp a trópusi területeken.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu