2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Hírek - Föld

Agrárközgadász reagált a MOSZ elképzelésére

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége főtitkára szerint érdemes lenne bevezetni a termőföld nyugdíj-előtakarékossági célú vásárlását. Erre a Világgazdaság Online-nak tett nyilatkozatában Raskó György agrárvállalkozó reagált.
 
 

Szerinte ez az elképzelés súlyosan károsítaná a nemzetgazdaságot, mivel a földek túlzott szétaprózása növelné az életképtelen birtokok számát. Hozzátette, hogy ma hazánkban hatékony gazdaságok 40-50 hektáron valósulhatnak meg, de a felmérések alapján a minimális földterület 10 hektár. Erre abból következtet, hogy az ilyen nagyságú, vagy ennél nagyobb földterülettel rendelkező agrárvállalkozások száma tíz éve, változatlanul 51 ezer, mindemellett az ennél kisebb gazdaságok száma folyamatosan, és nagy ütemben csökkent az említett periódusban.

Az agrárközgazdász úgy véli, hogy a hazánkban klasszikusnak mondható szántóföldi növénytermesztés, nagyjából 20 esetleg 25 ezer családot képes eltartani, míg a kertészettel foglalkozó gazdálkodók közül 20-30 ezer képes ebből megélni. Megoldásnak azt javasolja Raskó György, hogy a már most is az agrár ágazatban dolgozó vállalkozások részére, olyan programot kellene indítani, mely állami hitelgaranciával teszi lehetővé ezek méretének növelését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu