Az ukránok cáfolják a három millió hektáros kínai termőföldvásárlást

MTI
A kínai újságcikkben megjelent információ "kacsának tűnik". Csak modern technológiákat vennének át Kínától.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ukrán KSG Argo vállalat szerdán sajtóközleményben cáfolta azt a médiában elterjedt hírt, miszerint ukrán termőföldet készülne eladni egy kínai gazdaságnak.

A South China Morning Post című hongkongi lap a múlt hétvégén arról írt, hogy a Hszincsiang tartománybeli Xinjiang Production and Construction Corps. állítólag néhány év alatt 3 millió hektár - Belgium nagyságú - termőterületet szerez Ukrajnában a dnyipropetrovszki KSG Agróval kötött egyezmény alapján. A hírt sok nyugati hírportál átvette.

Az ukrán vállalat azonban ezt cáfolta. Tájékoztatása szerint az említett kínai gazdasággal május 31-én írtak alá szándéknyilatkozatot a KSG Argo tulajdonában lévő földeken folyó termelés hatékonyabbá tételében való együttműködésről. A dokumentumban arról van szó, hogy modern technológiákat vennének át Kínától. Jelenleg tárgyalások folynak a felek között egy szerződésről, amelynek keretében csepegtető öntözőrendszereket terveznek telepíteni kínai közreműködéssel 2014-ben háromezer hektár területen.
"A vállalatnak nem áll szándékában és jogában termőföldet eladni külföldieknek, beleértve a kínaiakat is" - szögezte le a KSG Agro. Az agrárpolitikai és élelmezési minisztérium egyik illetékese kijelentette, hogy a kínai újságcikkben megjelent információ "kacsának tűnik".

Az ukrán parlament tavaly novemberben fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely alapján a termőföld eladásának moratóriumát Ukrajna 2016. január 1-jéig meghosszabbította.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13