2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Az ukránok cáfolják a három millió hektáros kínai termőföldvásárlást

A kínai újságcikkben megjelent információ "kacsának tűnik". Csak modern technológiákat vennének át Kínától.
 
 

Az ukrán KSG Argo vállalat szerdán sajtóközleményben cáfolta azt a médiában elterjedt hírt, miszerint ukrán termőföldet készülne eladni egy kínai gazdaságnak.

A South China Morning Post című hongkongi lap a múlt hétvégén arról írt, hogy a Hszincsiang tartománybeli Xinjiang Production and Construction Corps. állítólag néhány év alatt 3 millió hektár - Belgium nagyságú - termőterületet szerez Ukrajnában a dnyipropetrovszki KSG Agróval kötött egyezmény alapján. A hírt sok nyugati hírportál átvette.

Az ukrán vállalat azonban ezt cáfolta. Tájékoztatása szerint az említett kínai gazdasággal május 31-én írtak alá szándéknyilatkozatot a KSG Argo tulajdonában lévő földeken folyó termelés hatékonyabbá tételében való együttműködésről. A dokumentumban arról van szó, hogy modern technológiákat vennének át Kínától. Jelenleg tárgyalások folynak a felek között egy szerződésről, amelynek keretében csepegtető öntözőrendszereket terveznek telepíteni kínai közreműködéssel 2014-ben háromezer hektár területen.
"A vállalatnak nem áll szándékában és jogában termőföldet eladni külföldieknek, beleértve a kínaiakat is" - szögezte le a KSG Agro. Az agrárpolitikai és élelmezési minisztérium egyik illetékese kijelentette, hogy a kínai újságcikkben megjelent információ "kacsának tűnik".

Az ukrán parlament tavaly novemberben fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely alapján a termőföld eladásának moratóriumát Ukrajna 2016. január 1-jéig meghosszabbította.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben