2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Föld

Benyújtották a törvényjavaslatot a magyar klímavészhelyzetről

Nyakunkon a klímakatasztrófa, sürget az idő. Magyarország kormányának is meg kell tennie a szükséges intézkedéseket - érvel a törvényjavaslat benyújtója. A célok megvalósítása nagyon költséges, de az időjárás okozta károk is tetemes összeget emésztenek fel. Az alább felsorolt pontokból biztosan érdemes valamennyit megfogadni.
 
 

Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás immár nem egy bizonytalan, távoli lehetőség, hanem egy olyan folyamat, amelynek okairól, illetve állomásairól széles körű konszenzus alakult ki. Első jeleit naponta tapasztalhatjuk. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének legutóbbi jelentése szerint alig tíz évünkmaradt arra, hogy a felmelegedést még a visszafordíthatatlanság határa előtt megállítsuk, ami azonnali cselekvést kíván - érvel a törvényjavaslat benyújtója,Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője. A tervezetet korántsem biztos, hogy elfogadja a parlament.

A következő pontok szerepelnek benne:

 • A Magyar Országgyűlés kihirdeti a klímavészhelyzetet, és kötelezi a Kormányt a rövid-, közép- és hosszútávú klímavédelmi és klíma-alkalmazkodási intézkedések kidolgozására és megvalósítására.
 • Magyarország Kormánya 2019. december 31-ig benyújtja az Országgyűlésnek Magyarország klímavédelmi törvényét, és 2020. március 31-ig kidolgozza és elfogadja a kapcsolódó rendeleteket.
 • A klímavédelmi törvény és rendeletei a következő célok elérését kell hogy szolgálják: Magyarország 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkenti üvegházgáz-kibocsátását, legalább 30%-kal csökkenti energiafelhasználását, végső energiafogyasztásának legalább 35 százalékát megújuló energiákból nyeri, valamint 2050-re eléri a teljes klímasemlegességet, a nettó nulla üvegházgáz-kibocsátást.

A klímavédelmi törvény egyebek között tartalmazza

 • a magyarországi lignit- és szénerőművek 2025-ig való bezárásának szabályozását;
 • a szélenergia hasznosítását korlátozó intézkedések eltörlését;
 • a napelemek, napelemes rendszerek és hőszivattyúk áfájának csökkentését a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra;
 • a lakosság aktív energiatermelőkké válásának támogatását;
 • a hazai lakások és vállalkozások energetikai korszerűsítéseinek támogatását;
 • a célok finanszírozására egy Zöld Bank létrehozását és egy Zöld Közbeszerzési Rendszer felállítását;
 • a kapcsolódó közpolitikai szabályozások (elsősorban közlekedéspolitika, víz- mező- és erdőgazdálkodási politika) megváltoztatását a fenntarthatóság szempontjai alapján;
 • a klímavédelem ügyét támogató módosításokat az adórendszer területén, egyebek közt a szénadó, valamint a kerozinra kivetett, a közúti közlekedésben használt szintű jövedéki adó bevezetését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu