2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Föld

Egyszerűségében zseniális: ez az új-zélandi találmány segíthet a nitrátkérdés megoldásában

Egy új-zélandi cég azt állítja, hogy megoldást talált a tehenészetek egyik legnagyobb környezeti problémájára, a vizeletre. A gép, amivel előrukkoltak, képes arra, hogy a szarvasmarhák által használt legelőkön felismerje azokat a helyeket, ahová az állatok ürítettek, és ezeket kezelje.
 
 

A szarvasmarhák vizelete mindig is komoly problémát jelentett a gazdálkodóknak, ugyanis a nitrátokban gazdag folyadék szennyezi a vizeket és kihat a klímára is. Ugyanakkor a nitrátok fontosak a növények számára, ezért a Pastoral Robotics nevű cég azon kezdett el gondolkodni, hogy hogyan is akadályozhatnák meg, hogy ezek a nitrátok a vizekbe kerüljenek, írta meg a TVNZ.

"Meg akarjuk kötni ezt a nitrogént, és csak olyan mértékben kiengedni, ahogy a fű fel tudja venni. Ha ez sikerül, akkor sokkal jobb ütemben fognak nőni a legelőkön a füvek, ami pedig a gazdák dolgát fogja egyszerűbbé és olcsóbbá tenni" - mondta Geoffrey Bates, a Pastoral Robotics ügyvezető igazgatója az 1 NEWS csatornának.

A találmányuk olyan tüskékkel van ellátva, amik egyben elektródaként is működnek. Ezek képesek felismerni a vizeletfoltokat a legelőn, majd olyan vegyi anyagokkal kezelik, amelyek segítenek a megkötni ezeket a nitrátokat a talajban, hogy a növények később felhasználhassák. A gép már túl is van az első teszteken, amelyek során 30-50%-kal csökkentette a nitrátok kimosódását. A találmány legnagyobb előnye az, hogy egy ritka win-win helyzetbe hozza a gazdákat: egyszerre segít óvni a környezetet és takarít meg pénzt közben a használóinak.

A gép körülbelül 75 ezer új-zélandi dollárba (nagyjából 15 millió forintba) fog kerülni, és kell egy traktor is az üzemeltetéséhez. Ez igen nagy beruházás lesz, mi is tudjuk. Ugyanakkor a megtérülése is legalább ekkora mértékű lesz

 – mondta Geoffrey Bates.

A Pastoral Robotics tervei között szerepel, hogy még idén tíz újabb gépet állít elő a további tesztek elvégzésére, mielőtt megkezdenék a nagyüzemi gyártást. Azt pedig csak az idő fogja megválaszolni, hogy segíteni fog-e ez a találmány a világ nitrátproblémáinak megoldásában.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu