2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Élvezi a bizalmat és nem mond le Fazekas

Nem kíván lemondani Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter – ezt maga a tárcavezető jelentette be az után, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is cáfolta a távozásáról szóló híreket. Fazekas Sándor szerint a tavaly május óta hatályos új földforgalmi törvény egy év alatt „történelmi fordulatot” hozott a családi gazdaságok földhasználatában és nem döntötte romba a hazai földpiacot. Hosszabb távon teljesülhet az a cél is, hogy a családi gazdaságok aránya 80 százalék, a nagybirtokoké 20 százalék legyen.
 
 

A miniszterelnök bizalmát élvezve nem kíván lemondani, hanem a tárca feladataira koncentrálva teszi a dolgát, foglalkozik a mezőgazdaság, a környezetvédelem, a természetvédelem, az élelmezés-egészségügy és az agrárdiplomácia ügyeivel – fogalmazott az MTI szerint mai tájékoztatóján Fazekas Sándor. Korábban Orbán Viktor „vadkacsának” nevezte a földművelésügyi miniszter menesztéséről szóló híreket.


MTI-fotó: Koszticsák Szilárd

Az agrártárca vezetője szerint „történelmi fordulat” következett be a családi gazdaságok földhasználatában az után, hogy tavaly május elsején, azaz csaknem egy éve hatályba lépett az új földforgalmi törvény. 2010-ben az ország mintegy 5 millió hektáros művelhető területének 50 százalékán dolgoztak gazdák, míg 45 százalékán társaságok gazdálkodtak, fennmaradó 5 százaléka pedig többek között önkormányzati, állami és szövetkezeti tulajdonban volt. 2014-re viszont a gazdák aránya nőtt, míg a cégeké csökkent, és így előbbiek javára 12 százalékos különbség alakult ki a földhasználatban a korábbi 5 százalékkal szemben. Az új földtörvénnyel teljesül az a cél is, hogy a családi gazdaságok aránya 80 százalék, míg a nagybirtokoké 20 százalék legyen – szögezte le a miniszter.

Fazekas Sándor szerint több mint 100 ezren kérelmezték felvételüket a földműves nyilvántartásba, így most ők vásárolhatnak földet, mert Magyarországon csak földműves juthat földtulajdonhoz. Emellett mintegy 5 ezer vállalkozás kezdeményezte a mezőgazdasági termelő szervezeti státusz elnyerését is, ami a földbérlethez szükséges. Így – tette hozzá a miniszter - nem következett be, amit többen is jósoltak: nem omlott össze az új földtörvény miatt a magyar földpiac, hanem stabil és enyhe emelkedést mutat. Az földtörvényt azonban Magyarországnak az EU előtt is meg kell védenie, ezért az FM az Igazságügyi Minisztériummal közösen azon dolgozik, hogy a magyar álláspont kiállja az uniós vitákat is – utalt a ma is zajló kötelezettségszegési eljárásokra a miniszter.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben