2020. április 6. hétfő Vilmos, Bíborka

Hírek - Föld

Ez Magyarország helye a világ legzöldebb államainak ranglistáján

Az európai országok a legzöldebbek – ezt alátámasztja a Yale Egyetem jelentése is, amely szerint Svájc, Franciaország és Dánia áll a ranglista élén. Magyarországot több régiós társa is megelőzi a sorban.
 
 

Az amerikai Yale Egyetem 2018-as környezetvédelmi teljesítmény index (EPI) jelentéséből kiderül, pontosan melyek a világ legzöldebb országai. (Kétévente készül ilyen index, jelenleg a 2020-as mérést végzik.) 180 ország teljesítményét vizsgálták a környezetvédelem terén, tíz kategóriában 24 tényező alapján - írja a novekedes.hu.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Ezek között megtalálható

 • a légszennyezés,
 • a vízkészletek minősége,
 • a szennyvízkezelés,
 • a biodiverzitás,
 • fajvédelem,
 • az erdők állapota,
 • a klímaváltozás elleni intézkedések,
 • és a növényvédelmi szerek használata a mezőgazdaságban.

Az európai és észak-amerikai országok érték el a legmagasabb pontszámot, míg az ázsiai és afrikai országok kapták a legkevesebb pontot. A lista első helyén Svájc áll 87,4 ponttal, őt követik Franciaország, Dánia, Málta és Svédország. A lista első 16 helyéből 15-ön az Európai Unió tagállamai állnak. Az Egyesült Államok a 27. helyet érte el, Kína pontszáma pedig csak a 120. helyre volt elég.

Magyarország 43. a rangsorban 65,01 ponttal. Megelőzött minket Szlovákia (28. hely), Litvánia (29. hely), Bulgária (30. hely) Csehország (33. hely), Lettország (37. hely) Szlovénia (34. hely) és Horvátország (41. hely) is.

Szorosan mögöttünk, a 45. helyen tartózkodik Románia. A lista legvégén Burundi szerepel 27,43 ponttal, közvetlen előtte pedig Banglades (29,56), a Kongói Demokratikus Köztársaság (30,41) és India (30,57).

EPI eredmények - első 16 helyezett (Forrás: epi.envirocenter.yale.edu)

Január közepén az Európai Unió nyilvánosságra hozta beruházási tervét: ezermilliárd eurót szánnak a gazdaság környezetbarátabbá tételére. A közösség elkötelezett amellett, hogy 2050-re a világ első klímasemleges területévé váljon. Az európai országok jellemzően vezető szerepet töltenek be az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, hivatalba lépése óta Ursula Von der Leyen elsőszámú prioritásként jelölte meg ezt a tématerületet.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu