2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina

Hírek - Föld

Ez tényleg sokkoló: ha ez így megy tovább, Magyarországot is eléri a vízhiány

Az európai országokat is fenyegeti a klímaváltozás okozta extrém vízhiány, és pár évtized múlva akár Magyarországot is elérheti. Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, így egyre nagyobb szükség lesz az öntözésre, nem mindegy azonban, hogy erre milyen vizet használunk majd.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Évről évre növekszik az aszályos időszakok száma és gyakorisága Közép-Európában és így Magyarországon is egyaránt, ami azt jelenti, hogy a klímaváltozás okozta extrém vízhiány már nem csak az afrikai és közel-keleti, hanem az európai országokat is fenyegeti - derül ki a World Resources Institute nevű amerikai kutatóintézet legújabb tanulmányából. A mezőgazdaság, az ipar és a lakosság megnövekedett vízigénye együttesen okozzák az extrém vízhiányt, amit felerősít az is, hogy nem mindig a legügyesebben gazdálkodunk a vízkészleteinkkel - mondta az Inforádiónak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

A szakértő nem tartja kizártnak, hogy egy-két évtizeden belül Magyarországot is elérheti a vízhiány, annak ellenére, hogy az ország köztudottan gazdag vízkészletekben. Mint mondta, lehet, hogy csak időlegesen, és csupán bizonyos területeken, de feszültség léphet majd fel azzal kapcsolatban, hogy ki használhatja fel a helyileg elérhető édesvízkészletet. Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, így egyre nagyobb lesz az igény az öntözésre, a klímakutató szerint azonban fontos lenne arra is odafigyelni, hogy milyen vizet használunk öntözésre. Erre a célra ugyanis nem azokat a készleteket kellene fogyasztani amikre a lakosságnak, esetleg a gazdasági szférának is szüksége lehet.

A World Resources Institute tanulmánya szerint valószínűleg egyre nagyobb tömegek kényszerülnek elhagyni szülőföldjüket a vízhiány miatt. Jelenleg 500 millió ember él olyan területen, ami az elsivatagosodás áldozata. Ürge-Vorsatz Diána kiemelte, ahhoz, hogy ezeket a folyamatok vissza lehessen fordítani, már most változtatani kellene a mezőgazdasági, vízgazdálkodási, élelmiszertermelési és élelmiszerelosztási gyakorlatokon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu