2021. március 7. vasárnap Tamás

Hírek - Föld

Ez tényleg sokkoló: ha ez így megy tovább, Magyarországot is eléri a vízhiány

Az európai országokat is fenyegeti a klímaváltozás okozta extrém vízhiány, és pár évtized múlva akár Magyarországot is elérheti. Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, így egyre nagyobb szükség lesz az öntözésre, nem mindegy azonban, hogy erre milyen vizet használunk majd.
 
 

Évről évre növekszik az aszályos időszakok száma és gyakorisága Közép-Európában és így Magyarországon is egyaránt, ami azt jelenti, hogy a klímaváltozás okozta extrém vízhiány már nem csak az afrikai és közel-keleti, hanem az európai országokat is fenyegeti - derül ki a World Resources Institute nevű amerikai kutatóintézet legújabb tanulmányából. A mezőgazdaság, az ipar és a lakosság megnövekedett vízigénye együttesen okozzák az extrém vízhiányt, amit felerősít az is, hogy nem mindig a legügyesebben gazdálkodunk a vízkészleteinkkel - mondta az Inforádiónak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

A szakértő nem tartja kizártnak, hogy egy-két évtizeden belül Magyarországot is elérheti a vízhiány, annak ellenére, hogy az ország köztudottan gazdag vízkészletekben. Mint mondta, lehet, hogy csak időlegesen, és csupán bizonyos területeken, de feszültség léphet majd fel azzal kapcsolatban, hogy ki használhatja fel a helyileg elérhető édesvízkészletet. Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, így egyre nagyobb lesz az igény az öntözésre, a klímakutató szerint azonban fontos lenne arra is odafigyelni, hogy milyen vizet használunk öntözésre. Erre a célra ugyanis nem azokat a készleteket kellene fogyasztani amikre a lakosságnak, esetleg a gazdasági szférának is szüksége lehet.

A World Resources Institute tanulmánya szerint valószínűleg egyre nagyobb tömegek kényszerülnek elhagyni szülőföldjüket a vízhiány miatt. Jelenleg 500 millió ember él olyan területen, ami az elsivatagosodás áldozata. Ürge-Vorsatz Diána kiemelte, ahhoz, hogy ezeket a folyamatok vissza lehessen fordítani, már most változtatani kellene a mezőgazdasági, vízgazdálkodási, élelmiszertermelési és élelmiszerelosztási gyakorlatokon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu