Ez sok magyar földhasználót érint: felszólító végzéseket kapnak a gazdák

agrarszektor.hu
Nyár végétől várható, hogy azoknál a gazdálkodóknál, akiknél nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a benyújtott egységes kérelmükben szereplő területek földhasználata, ott a Magyar Államkincstár (MÁK) felszólító végzést küld számukra. A földhasználat igazolására szóló dokumentum lehet például egy szerződésmásolat, rokonsági igazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető, vagyis itt nem nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azoknál a gazdálkodóknál, akiknél nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a benyújtott egységes kérelmükben szereplő területek földhasználata, ott a Magyar Államkincstár (MÁK) nyár végétől felszólító végzést küld számukra - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Csak azok az ügyfelek kapnak értesítést, akiknél a MÁK nem talál a közhiteles nyilvántartásokban földhasználatot igazoló adatot (tulajdonlap, földhasználati bejegyzés), vagy az egységes kérelem benyújtása során nem adtak be földhasználatot igazoló dokumentumot, vagy az adatok, dokumentumok nem teljes mértékben fedik az igényelt terület nagyságát.

A földhasználat igazolására szóló dokumentum lehet például egy szerződésmásolat, rokonsági igazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető. Tehát ezekben az esetekben nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség.

A felszólító végzés alapján 10 napon belül nyilatkozatot kell tenni a gazdának a földhasználat igazolására. Ez a nyilatkozat a kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületén tehető meg: Elektronikus kérelembenyújtás/Egységes kérelem/ Jogszerű földhasználat nyilatkozat 2019 alatt. Jelszó nélkül elérhető ez a különálló mappa, ahol felszólító végzés átvételét követő első naptól be lehet csatolni a földhasználatra vonatkozó dokumentumokat. Fontos változás, hogy 2019-ben a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki. Ez azt jelenti, hogy - a saját ügyfélkapus benyújtástól eltekintve - ebben az évben nem az érintett gazdák, hanem a képviselőik (meghatalmazottak, elsődleges képviselő, kamarai meghatalmazottak) kapják meg a végzéseket. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03