Ezt már csak április 30-ig lehet elintézni itthon: most még nem késő lépni

Ezt már csak április 30-ig lehet elintézni itthon: most még nem késő lépni

agrarszektor.hu
Április 30-ig igényelhető telepítési engedély a hegybírónál az új borszőlőültetvény létrehozására, vagyis abban az esetben, ha nem újratelepítési engedély felhasználásával történik az ültetvénytelepítés. Az új telepítési engedéllyel létrehozni kívánt borszőlőültetvényekre ültetvénytelepítési támogatás is igénybevehető lesz a közeljövőben megjelenő KAP Stratégiai Terv vidékfejlesztési támogatásain belül, a kertészeti beruházási támogatási intézkedések keretében meghirdetésre kerülő ültetvénytelepítési pályázati felhívás alapján.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az európai uniós szabályozás (1308/2013/EU rendelet 63. cikk (1)-(3) bekezdés) értelmében a tagországok minden évben 1%-kal növelhetik az előző borpiaci évben megállapított borszőlőtermő felületüket, amely Magyarország esetében 2024-ben 592 ha új telepítési jog odaítélését teszi lehetővé - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A 435/2021 (VII. 16.) Kormány rendelet alapján az új telepítési engedély iránti kérelmet ebben az évben 2024. április 1. és április 30. között lehet benyújtani a telepítésre kerülő ültetvény helye szerint illetékes hegybíróhoz. A kérelem benyújtásához szükséges formanyomtatvány a HNT honlapjáról tölthető le.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az új telepítési engedély 3 évig használható fel. Amennyiben az új telepítést a kérelmező az engedély érvényességi idején belül nem végzi el, az engedély lejárati napjától számított két naptári éven belül nem nyújthat be új telepítési engedély iránti kérelmet. A kérelemhez az alábbi dokumentumokat kell csatolni:

  • A talajvédelmi hatáskörben eljáró vármegyei kormányhivatal talajvédelmi terv jóváhagyásáról szóló, véglegessé vált, egy évnél nem régebbi döntésének másolatát, amely saját gyökerű szaporítóanyag felhasználása esetén tartalmazza az érintett földterület talaj immunitására vonatkozó rendelkezést is.
  • Kérelmező használatában lévő összes földterületre vonatkozó földhasználati összesítőt.
  • Közös tulajdonban lévő ingatlan esetén valamennyi tulajdonostársnak, az özvegyi vagy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan esetén az özvegyi joggal rendelkező személynek vagy a haszonélvezőnek a saját vagy közös tulajdonban lévő, de özvegyi vagy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan esetén a haszonélvezőnek, illetve az özvegyi joggal rendelkező személynek teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozatát eredeti példányban.
  • Használatot biztosító jogviszony fennállása esetén a használatba adónak az új telepítésre vonatkozó, teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozatát eredeti példányban.
  • Kísérleti célú ültetvény létesítése esetén a kérelemhez csatolni kell a borkészítésre alkalmas szőlőfajták osztályba sorolását megalapozó termesztési alkalmassági vizsgálatra vonatkozó engedély másolatát.
  • Törzsültetvény létesítése esetén a létesítési engedély másolatát.

További információk és a szükséges nyomtatványok a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának honlapján (www.hnt.hu) érhetők el.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?