Figyelem: rengeteg magyar gazda kaphat ilyen végzést júliustól

Figyelem: rengeteg magyar gazda kaphat ilyen végzést júliustól

agrarszektor.hu
Júliustól várható a Magyar Államkincstártól (MÁK) a Területi Monitoring Rendszer (TMR) végzések kiküldése. Annak, aki ilyen végzést kap, az egységes kérelem kijavítását, illetve részleges vagy teljes visszavonását meg lehet tennie, és a feltárt tényállás tisztázása érdekében a gazdának lehetősége van georeferált kép beküldésére a mobilGazda alkalmazáson keresztül.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Mi is az a TMR?

Az alkalmazott mezőgazdasági tevékenységek és gyakorlatok mezőgazdasági területeken történő rendszeres és módszeres megfigyelésének, nyomon követésének és értékelésének eljárása a Copernicus Sentinel műholdadatok vagy más, legalább ezzel egyenértékű adatok segítségével. A mezőgazdaság szempontjából releváns műholdak 5-6 napos visszatéréssel dolgoznak - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Mire terjed ki az ellenőrzés 2023-ban?

  • a mezőgazdasági területen jelenlevő, nem támogatható területi elemek nyomon követésére, különösen tekintettel a mesterséges felszínborítású elemekre; (pl.: autópálya, csarnok, bánya, földmunkák stb.)
  • a nem támogatható földhasználat jelenlétére, különös tekintettel arra, ha a bejelentett tábla területén nem egy, hanem több növénykultúra vagy keverék termesztése zajlik;
  • a bejelentett táblán termesztett növénykultúra azonosítására;
  • a gyomok és nemkívánatos fás szárú növények mezőgazdasági területen történő megjelenésének nyomon követésére;
  • a túllegeltetés azonosítására.

Ez azt jelenti, hogy a TMR által felfedett, potenciális meg nem felelésekről a Kincstár - akár kérelmezési évenként több alkalommal is, amennyiben a potenciális meg nem felelés nem oldódik fel - végzésben értesíti a gazdát.

Mi a teendőm, ha ilyen TMR végzést kaptam?

  1. Az egységes kérelem kijavítását, illetve részleges vagy teljes visszavonását meg lehet tenni. Ez a javítás vagy visszavonás főszabály szerint nem jár semmilyen szankcióval (kivéve bizonyos eseteket főleg, amikor a kérelmet helyszíni ellenőrzés keretében is vizsgálja a Kincstár).
  2. A TMR által feltárt tényállás tisztázása érdekében a gazdának lehetősége van georeferált kép beküldésére a mobilGazda alkalmazáson keresztül.

A kép elkészítésének részleteiről a végzés ad részletes tájékoztatást. A tényállás tisztázásának szempontjából, a mobilGazda alkalmazáson keresztül beküldött képek és a helyszíni ellenőrzésen vagy szemlén felvett adatok egymásnak való ellentmondása esetén a helyszíni ellenőrzés vagy szemle adatai az irányadóak. A mobilGazda alkalmazás kezeli a Kincstárhoz beadott meghatalmazásokat is, ami azt jelenti, hogy nem csak a kérelmek beadásában, hanem a georeferált képek elkészítésében is a gazda segítségére lehet a meghatalmazottja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?