Ez tényleg sokkoló: ha ez így megy tovább, Magyarországot is eléri a vízhiány

agrarszektor.hu
Az európai országokat is fenyegeti a klímaváltozás okozta extrém vízhiány, és pár évtized múlva akár Magyarországot is elérheti. Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, így egyre nagyobb szükség lesz az öntözésre, nem mindegy azonban, hogy erre milyen vizet használunk majd.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Évről évre növekszik az aszályos időszakok száma és gyakorisága Közép-Európában és így Magyarországon is egyaránt, ami azt jelenti, hogy a klímaváltozás okozta extrém vízhiány már nem csak az afrikai és közel-keleti, hanem az európai országokat is fenyegeti - derül ki a World Resources Institute nevű amerikai kutatóintézet legújabb tanulmányából. A mezőgazdaság, az ipar és a lakosság megnövekedett vízigénye együttesen okozzák az extrém vízhiányt, amit felerősít az is, hogy nem mindig a legügyesebben gazdálkodunk a vízkészleteinkkel - mondta az Inforádiónak Ürge-Vorsatz Diána klímakutató.

A szakértő nem tartja kizártnak, hogy egy-két évtizeden belül Magyarországot is elérheti a vízhiány, annak ellenére, hogy az ország köztudottan gazdag vízkészletekben. Mint mondta, lehet, hogy csak időlegesen, és csupán bizonyos területeken, de feszültség léphet majd fel azzal kapcsolatban, hogy ki használhatja fel a helyileg elérhető édesvízkészletet. Az aszályosodás és a melegedés hatására gyorsabban párolog a talajból a víz, így egyre nagyobb lesz az igény az öntözésre, a klímakutató szerint azonban fontos lenne arra is odafigyelni, hogy milyen vizet használunk öntözésre. Erre a célra ugyanis nem azokat a készleteket kellene fogyasztani amikre a lakosságnak, esetleg a gazdasági szférának is szüksége lehet.

A World Resources Institute tanulmánya szerint valószínűleg egyre nagyobb tömegek kényszerülnek elhagyni szülőföldjüket a vízhiány miatt. Jelenleg 500 millió ember él olyan területen, ami az elsivatagosodás áldozata. Ürge-Vorsatz Diána kiemelte, ahhoz, hogy ezeket a folyamatok vissza lehessen fordítani, már most változtatani kellene a mezőgazdasági, vízgazdálkodási, élelmiszertermelési és élelmiszerelosztási gyakorlatokon.

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?