2021. szeptember 25. szombat Eufrozina, Kende

Hírek - Föld

Félelmetes: Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

Az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltő erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó futóáramlásnak (jet stream) köszönhetően már Európába is eljutott.
 
 

Jól kivehetően füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén. A kontienest a Baltikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el, olvasható az Időkép.hu oldalán.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) gyorsan frissülő (RAP) modelljének szombat reggelre vonatkozó előrejelzésén is látható hogyan terjed az erdőtüzek füstje kisebb-nagyobb koncentrációban kelet felé, Európa irányába. A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst az Időkép.hu által is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

A NOAA fentebb megjelenített modell előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is. Így várhatóan Magyarországon is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu