2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Föld

Föld: Van legkisebb közös többszörös az osztalan közös ügyében?

Az elaprózódott birtokszerkezet és az osztatlan közös földtulajdon az egyik legnagyobb gátja a versenyképességnek - állítja a gazdasági szereplők többségével egyetértésben a szaktárca. A földhasználók kényszerűen alkalmazkodtak a kaotikus tulajdoni háttérhez, de a viszonyok adminisztratív követése sok energiát von el a főtevékenységtől. A nepszava.hu-n megjelent írás az osztatlan közös földek megszüntetésének esélyeit boncolgatja.
 
 

A földek további elaprózódását kézenfekvő az örökösödés rendjének módosítával megelőzni. A nepszava.hu szerint ha csak az egyik örökös akarja folytatni a gazdálkodást, akkor létre lehet hozni egy kedvező hitelkonstrukciót, ami a vállalkozó kedvű örököst  segíti a társai tulajdonrészének megváltásában. De azért ebben is van némi bökkenő – jegyezte meg a Népszavának Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkár-helyettese.

Figyelembe kell venni, hogy az egyben tartott gazdaság jövedelemtermelő képessége lehetővé teszi-e a szükséges kölcsön felvételét.

Egy jó minőségű szántó hektáronként 1,5-2 millió forintot is megér, s ha csupán 10 hektárt kell megváltani, az is 15-20 millió forintos kiadást jelent. Ha még ki is termelné a birtok a hitel törlesztőrészleteit, kérdés miből telik majd az amortizációs, fejlesztési, működtetési költségekre. Részmegoldás lehetne, ha egy bizonyos méret alatti, például a 0,5-1 hektárt meg nem haladó területet már nem lehetne tovább osztani. Ezt elsősorban a törpe-, illetve a kisbirtokokra lehetne alkalmazni, a nagyobb gazdaságok esetében ilyen megkötést a gazdák valószínűleg nem fogadnának el.


További lehetőség az, ha az állam felvásárolja az aprózódással fenyegetett termőföldet , amit a jelenlegi szabályok alapján is megtehet, hiszen elővásárlási joga van. Az állam élhetne a kisajátítás jogával is, csak pénz kérdése lenne, hogy a közös földterületből gazdaságos méretű birtokot hozzon létre. Ilyen lépésre azonban csak törvényben meghatározott, indokolt esetben van lehetőség. Arról nem is szólva, hogy a költségvetést ezermilliárdos nagyságrendű fizetési kötelezettség terhelné.

Kisebb költséggel, de nagy adminisztrációs teherrel jár az, amikor az állam átvállalja az osztatlan közös tulajdon kimérési költségeit, ahogy tette ezt 2000-2012. között. Akkor megugrott az érintettek érdeklődése, és sokan benyújtották a kérelmüket az illetékes földhivatalokhoz. Ezeknek a kérelmeknek a földolgozása még évekig eltarthat.

Mint arról az agrászektor.hu beszámolt, 2015-ben a kimérés új erőre kapott, és mára egy millió hektárra csökkent az osztatlan közös terület nagysága. A folyamatban lévő kérelmek alapján biztosra vehető, hogy legalább 250 ezer hektáron akkor is fennmarad ez a tulajdonforma, ha minden igényt záros határidőn belül rendezni tudnak a földhivatalok. Ezért az államnak mindenképpen forrásokat kell előteremtenie a rendezetlen tulajdoni viszonyú területek felvásárlására.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!