2021. szeptember 23. csütörtök Tekla

Hírek - Föld

Kiderült: a világ egyik legsúlyosabb problémájára jelenthetnek megoldást az erdők

Kormányzati célkitűzés a fával borított területek növelése, ugyanis az erdő az egyik fontos eszköz a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára a Baranya megyei Vajszlón.
 
 

Szentpéteri Sándor az ormánsági Vajszló erdészeti csemetekertjében 50 ezer facsemete elültetésével létrehozott Újszülöttek erdejének átadásán ismertette: a Klíma- és természetvédelmi akciótervben a kormány vállalta, hogy 2030-ig minden világra jövő gyermek után legalább 10-10 facsemetét ültet az országban. Mint mondta, 2020 őszétől, tíz éven keresztül, minden évben mintegy 150 hektár új erdő ültetését jelenti mindez az állami erdőgazdaságok részvételével.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a száz évvel ezelőtti egymillió hektárról mára kétmillió fölé nőtt az erdővel borított területek nagysága az országban, és a kabinet programjának köszönhetően ez tovább nő. Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója közölte: Baranya megyében vállalatuk több mint 50 ezer - a 2019-ben született baranyai gyermekek után 16-16 darab - facsemetét ültetett el Vajszló közelében, ezzel létrehozták az Újszülöttek erdejét. 

Ismertetése szerint az öthektáros terület közel kétharmadán az Ormánság emblematikus fafaját, a kocsányos tölgyet, a fennmaradó részen gyertyánt, vadkörtét, vénic szilt és ritka elegyfajként korai juhart és bibircses nyírt ültettek el. Hozzátette: az erdőgazdaság a program során a faültetésekbe majd az erdők gondozásába olyan fiatal, kisgyerekes családok bevonását is tervezi, akiknek szintén fontos a jövő generációk és erdeink sorsa.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu