2021. március 9. kedd Franciska, Fanni

Hírek - Föld

Koronavírus: teljesen átalakította az élelmiszertermelés jövőjét a járvány

A Corteva Agriscience 2021 júniusában fogja ismertetni a működéséből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló tervét, hangzott el Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer konferencián, amelyen politikai döntéshozók és a mezőgazdasági ágazat képviselői voltak jelen.
 
 

A bejelentést Anne Alonzo, a Corteva Agriscience külkapcsolatokért felelős alelnöke és a fenntarthatóságért felelős vezetője tette a negyedik Politico Agriculture and Food Summit - Mezőgazdaság és élelmiszer csúcstalálkozón, amelyre idén online került sor. Az esemény fő szponzora a Corteva volt. Anne Alonzo az „Átmenet a zöld mezőgazdaságba” című vitaindító előadásában elmondta, hogy a koronavírus-járvány rávilágított arra, hogy az innováció milyen fontos szerepet játszik az élelmiszerellátás jövőbeli biztosításában.

Egyetlen környezetvédelmi kérdés sem lehet sürgetőbb, mint az éghajlatváltozás kérdése. Az elmúlt két évben a Corteva Agriscience a mezőgazdaság, az üzleti élet, a kormányzat és a civil társadalom vezetőivel vitatta meg, hogy miként lehet közös munkával létrehozni a klímapozitív mezőgazdaságot

– mondta Anne Alonzo.

A Corteva célja, azaz a termelők és a fogyasztók életminőségének javítása, messzemenően összhangban áll az EU Green Deal programjával, de emellett Anne Alonzo elmondta, hogy a vállalat szigorú hatásvizsgálatot készít a gazdálkodást és a gazdák megélhetését érintő politikai lépésekről. A szakember felszólított mindenkit, aki a mezőgazdaságban vagy agrárvállalkozásban dolgozik, hogy vegye ki a részét annak megformálásában, hogy miként védi meg a bolygóját az emberiség, hogy hogyan támogatja a gazdákat és hogyan látja el magasabb tápértékű élelmiszerrel a fogyasztókat. Ez az új technológiák támogatását és a tudományos alapokon történő politikai döntéshozatali megközelítést jelenti.

Anne Alonzo beszélt arról is, hogy a konferencián résztvevők hangjának, üzleti, civil vagy vállalati vezetőként, súlya van. A szakember szerint közös munkával elérhető azonban, hogy minden vélemény, különösen a gazdálkodóké, meghallgatásra találjon. Ha a jelenlevők együttműködnek a jól bevált gyakorlatok terén, ha a tudományon alapuló szakpolitikák mellett állnak ki, ha a gazdálkodókat és a gazdálkodó közösségeket tartják szem előtt minden tevékenységük során, akkor bármit el lehet érni.

A világjárvány okozta bizonytalanságra reflektálva a szakember elmondta, hogy az elmúlt hónapok eseményei teljesen világossá tették, hogy a Corteva felhívása – ami valójában a cégnek a világ számára tett ígérete - soha nem volt még ilyen fontos. Anne Alonzo elmondta, hogy ugyan bizonytalan időket járnak, egyértelmű, hogy a „szokásos üzletmenet” már nem lehet opció a mezőgazdaság és az élelmiszertermelés jövőjét tekintve.

A csúcstalálkozón reflektorfénybe került a Corteva Agriscience 2030-ig szóló Fenntarthatósági Stratégiája is. A stratégia 14 célt tartalmaz, amelyeket a következő 10 évben kell a vállalatnak elérni. A stratégia négy alappillére:

 • a mezőgazdasági termelők javát szolgáló célok;
 • a termőföld javát szolgáló célok;
 • a közösségek javát szolgáló célok;
 • valamint a vállalat működésére vonatkozó célok.

További felszólalók között szerepeltek az Európai Bizottság tisztviselői, európai parlamenti képviselők, a résztvevő országok miniszterei, valamint civil szervezetek. Az EU Green Deal kezdeményezése, az Európai Bizottság Biológiai Sokféleség és a Gazdaságoktól az Asztalig elnevezésű programja, a közös agrárpolitika reformja (KAP), a változó fogyasztói szokások, a génszerkesztés, az áttörést jelentő technológiák, az élelmiszerekre vonatkozó előírások, az állatok jóléte, a COVID-19 járvány megértése és következményei is szerepeltek a napirendi témák között

(A cikkben felhasznált képek a Corteva Agriscience tulajdonát képezik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu