Megvan, mivel segítené a magyar mezőgazdaság fejlődését az Agrárminisztérium

Megvan, mivel segítené a magyar mezőgazdaság fejlődését az Agrárminisztérium

agrarszektor.hu
Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára magas szintű Európai Uniós szakpolitikai kerekasztal beszélgetésen mutatta be Magyarország Digitális Agrár Stratégiáját. Az egyeztetés 21 ország, valamint az Európai Bizottság aktív részvételével zajlott, tudhattuk meg a szaktárca közleményéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A jövő héten, Potsdam-ban megrendezésre kerülő konferencia előkészítéseként szervezett kerekasztal-beszélgetésen az egyes tagállamok ismertették az agrárdigitalizációra vonatkozó, az évtized végéig szóló stratégiai terveiket. A virtuális rendezvény jó lehetőséget biztosított arra, hogy más tagállamok digitális agrárstratégiáit, illetve az azokban foglalt jó gyakorlatokat megismerve az Agrárminisztérium elősegíthesse a magyar agrárgazdaság fejlődését.

A megbeszélés témája a mezőgazdasági értéklánc szükségszerű átalakítása, illetve az ahhoz kapcsolódó kihívások és lehetőségek. Kiemelt figyelem irányul a termelés során keletkező adatok komplex felhasználására, továbbá a termelői adatok védelemére. Az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) 2020-at követő új időszakában célkitűzésként jelenik meg a teljes agrárium korszerűsítése és modernizációja. Európában elsők között Magyarországon készült el egy olyan átfogó ágazati fejlesztési stratégia, amelyet 2019 őszén a kormány el is fogadott. A Digitális Jólét Program keretében elkészített Magyarország Digitális Agrár Stratégiájának (DAS) célja, hogy az adatok és információk gyűjtésével, feldolgozásával, a technológiai műveletek automatizálásával - majd később robotizálásával - a rendelkezésre álló környezeti erőforrások hatékony felhasználása mellett hozzájáruljon a mezőgazdasági termelés jövedelmezőségének növeléséhez.

A koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzet rávilágított arra, hogy az élelmiszerlánc zavartalan működése érdekében az eddigi jó gyakorlatok fejlesztésére van szükség, amelyhez a szaktárca minden lehetséges eszközzel hozzá kíván járulni. Ehhez nyújthat segítséget a többi tagállam a helyzet kezelésére bevezetett jó gyakorlatainak megismerése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?