2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Föld

Még mindíg sok a belvíz

Hosszan tartó száraz és szeles időszakra lenne most szüksége a mezőgazdaságnak, hiszen jelen állapotban nagyon sok helyen nem lehetséges elkezdeni a földművelési munkálatokat.
 
 

Az ez évi szárazabb éghajlat valamelyest eredményezte a belvíz csökkenését az érintett területeken, ettől függetlenül a víz még mindig komoly problémát jelent – mondta el a BAON-nak Farkas Zoltán, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának igazgatója.

41 ezer hektár rét és legelő, valamint 30 ezer hektár szántó volt víz alatt az év elején. Ma 10-11 ezer hektár szántóföld, és mintegy 22 ezer hektárnyi rét és legelő van víz alatt. Mintegy tizenötezer hektár olyan szántó van, amely teljesen át van nedvesedve: a víz nem mutatja magát, de a nehéz gépek elsüllyednének rajtuk.

A szörnyű időjárás következtében csaknem 3000 hektáron még nem fejeződött be a betakarítás. A kukoricát csak kézi erővel lehet törni. Bács-Kiskunban kisebb a vetéskár, mint például a tiszántúli területeken. Ennek az oka az, hogy az őszi nagy esőzések után a gazdáknak kímélték, így nem mentek rá a belvizes birtokrészekre, üresen hagyták, így most kisebb a veszteség.

Az elvetett területeken kétezer hektáron keresztet lehet vetni az őszi munkákra. Farkas Zoltán igazgató azt mondja, ha a szél tovább szárítaná a felszínt, akkor heteken belül szinte mindenhol neki lehetne fogni a tavaszi munkáknak a földeken. Az ültetvényeken nem olyan rossz a helyzet, mint a szántókon. Bár van 100 hektárnyi homokos terület, amin nem lehet géppel dolgozni, ettől függetlenül a metszést már több helyen megkezdték, a nyitást is a szőlőkben el lehet kezdeni hamarosan - írja a BAON.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu