Durva pocokinvázió, komoly belvízkár miatt aggódnak a termelők

Durva pocokinvázió, komoly belvízkár miatt aggódnak a termelők

Komoly problémákat okoz a szántóföldi növénytermesztésben az elmúlt hetek téliesnek távolról sem nevezhető időjárása. A jelentős csapadékmennyiség, a fagymentes éjszakák és az enyhe, már-már tavaszt idéző nappalok hatására a belvizes, káros mértékben átnedvesedett területeken aggasztó állapotban vannak az őszi vetések. Ha ez még nem lenne elég, akkor a pockok miatt is fájhat a gazdák feje: februárban már sikeresen szaporodtak a rágcsálók, az általuk okozott potenciális kár pedig jelentős terméskiesést okozhat a következő hónapokban. A termelők éppen ezért hatékony védekezési módszerek engedélyezését kérik a szaktárcától.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

– mondta el az Agrárszektornak Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette: pontos arányokat a következő, márciusi felméréskor lehet majd mondani, de a mostani felmérések nem vetítenek előre reménykeltő képet.

Belvizek, megzavarodott növények

Az elnök elmondta: a kalászos vetések leromlásának fő oka a belvíz, valamint a károsan átnedvesedett területek nagy aránya. Összességében elmondható, hogy a tél távolról sem volt optimális a szántóföldi növénytermesztés szempontjából. A sok csapadék helyenként komoly károkat okozott, a közelmúltban tapasztalt, tavaszias időjárás pedig megzavarta a növények biológiai ciklusát.

A szokatlanul enyhe, néhol 17-18 fokos időjárás miatt a vegetációs időszak elindult a növényekben.

A márciusi felmérésekig tehát nem lehet érdemben megbecsülni sem, hogy mekkora az a terület, ahol gyakorlatilag tönkrement az őszi kalászos vetés, ráadásul, ha a következő hetekben egy némileg hidegebb és szárazabb periódus következne, akkor a potenciális kár mértéke is csökkenhetne.

Lesz, amit inkább kitárcsáznak

Az elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte: a vetőmagpiacon máris nagy érdeklődés tapasztalható, ráadásul a korábbiakhoz képest alacsonyabb árakon kaphatóak a vetőmagok. Mindez a kalászos helyzettel együtt azt vetíti előre, hogy a korábbi elképzeléseknél nagyobb területet vonhatnak be idén a termelők kukorica és napraforgó termesztésére.

A hazai szántóföldi növénytermesztés sokat emlegetett diverzifikációja azonban annak ellenére sem halad előre nagy léptekkel, hogy a szakértők folyamatosan figyelmeztetnek ennek szükségességére. A szója vetésterülete nem haladja meg a korábbi mértéket, igaz, a mák vetésterülete kismértékben, mintegy 2 ezer hektárral növekedett.

Komoly pocokszaporulat országszerte

Az Agrárszektor információi szerint a szántóföldi szegmensben további, jelentős probléma a pockok elszaporodása, amely nem kis részben szintén az enyhe tél miatt alakulhatott ki.

Elvben egy esetleges márciusi hideghullám valamelyest korlátozhatná a szaporodásukat, de a helyzet már rosszabb annál, semhogy ez elegendő lenne – ha egyáltalán jönne még hideg.

A védekezésre valóban szükség lenne, a jelentős pocokszaporulat miatt a termelők attól tartanak, hogy ellenkező akár kiemelkedő, 40-70 százalékos terméskiesés is lehet a rágcsálók kártételének eredménye. A gazdák tapasztalatai szerint a békésebb időkben még működő, jelenleg is engedélyezett módszerek, így a lyukkezelés vagy taposás már nem elegendőek a jelenlegi helyzet megoldására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?