2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Föld

Mészáros Lőrinc újabb hatalmas földbirtokhoz jutott

Összesen 3960 hektár bérelt állami földterülethez jutott Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester azzal, hogy megszerezte a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaság (HKG) Zrt. jogutódjaként működő herceghalmi Agrosystem Zrt.-t. A korábbi állami HKG 2001-es privatizációjakor a vállalattal együtt a nemzeti földalap 50 éves haszonbérletbe adta az állami földeket, amelyek közül tavaly 1518 hektárt, az idén 812 hektárt írta ki nyilvános értékesítésekre. Hiába adják el azonban a földeket, azok 2051-ig továbbra is az Agrosystem használatában maradnak.
 
 

Jelentős állami földterületek birtokába jutott az agráriumban is gőzerővel terjeszkedő Mészáros Lőrinc azzal, hogy a közelmúltban megszerezte a herceghalmi Agrosystem Zrt.-t. Nemrég az Átlátszó írt arról, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasának tekintett felcsúti polgármester és felesége 50-50 százalékos arányban megvásárolta Kenyeres Sándor ingatlanmilliárdostól a herceghalmi Talentis Gropu Zrt.-t, amely az Agrosystem Zrt. tulajdonosa is.

Az Agrosystem a korábbi Herceghalmi Kísérleti Gazdaság Zrt. (jog)utódjaként működik, amely viszont a hasonló nevű állami gazdaság 2001-es privatizációja után jött létre. Az akkori magánosítás érdekessége, hogy a privatizált HKG szokatlanul hosszú időre, 50 évre kapott használatba állami földterületeket, miként több más, annak idején értékesített állami agrárcég is. Ez volt a helyzet például a Simicska Lajos nagybefektetőhöz tartozó Mezort Zrt. agrártársaságainál is.


Az Agrosystem Zrt. összesen 3960 hektár földterületet bérel az NFA-tól, és minden ingatlan bérleti ideje 2051.08.31-án jár le – közölte az agrárszektor.hu-val a nemzeti földalap. Így azzal, hogy Mészáros Lőrinc a Telantis révén az Agrosystem tulajdonosává vált, hosszú időre ekkora bérelt állami földterülethez is jutott. Ezzel tovább gyarapította földbirtokait, amelyeket a tavaly megtartott állami földárveréseken tényleges földtulajdon-vásárlásokkal is jelentősen bővített.

Az NFA tájékoztatása szerint az elmúlt évben meghirdetett, illetve idén márciustól folytatódó állami földértékesítések kiterjednek a herceghalmi cég földjeire is. Az Agrosystem bérelt területeiből a tavaly év végén zárult, első földeladási szakaszban összesen 1518 hektárt hirdettek meg, amelyből ténylegesen 765 hektárt adtak el. Az idén pedig árverésekkel 784 hektárt, hirdetményekkel 28 hektárt kívánnak értékesíteni. Azoknál a földeknél, amelyeket sem az elmúlt évben, sem az idén nem hirdettek meg, a védettség, az erdővel való érintettség vagy más ok nem teszi lehetővé az eladást – közölte az NFA.

Hiába lesznek azonban az értékesítések után új tulajdonosok, az eladott földek 2051-ig az Agrosystem használatában maradnak. A cégnek legfeljebb azzal kell számolnia, hogy az új tulajdonosok a tavaly elfogadott szabályozás nyomán egyoldalú bérletidíj-emeléseket kezdeményeznek, ha a társaság 2001-ben kötött szerződéseiben irreálisan alacsony bérleti díjak szerepelnek a piaci árviszonyokhoz képest.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu