Nem vegzálják a gazdákat az állami földeken

Nem viszi túlzásba az ellenőrzéseket a nemzeti földalap. Csak két bérlőtől vettek el földeket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Eddig mindössze két esetben bontotta fel a nemzeti földalapkezelő szervezet (nfa) az állami termőföldek haszonbérletére kötött szerződéseket az új földhasználókkal, mert azok nem teljesítették a megállapodásokban rögzített feltételeket. Mostanáig azonban viszonylag kevés helyszíni ellenőrzést tartottak, mert ezek csak a birtokba lépésektől számított egy év után kezdődnek meg. Addig az nfa úgynevezett okirati ellenőrzéseket hajt végre, amelyeken viszont a szerződéskötések után minden nyertes pályázó átesik. A vidékfejlesztési tárca államtitkára szerint nem cél az állami földeket bérlők folyamatos vegzálása.

A szervezeti és működési szabályzat szerint az nfa központjában összesen hat fős tulajdonosi ellenőrzési osztály működik, amelynek tevékenységét a megyei kirendeltségeken további munkatársak egészítik ki - közölte a parlamenti mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának ülésén Bitay Márton, a Vidékfejlesztési Minisztérium állami földprogramért felelős államtitkára. Az MSZP-s vezetésű, de Fidesz-többségű testület az utóbbi időszakban felmerült számtalan vitas állami földbérleti pályázati ügy miatt hallgatta meg az államtitkárt az nfa ellenőrzési tevékenységéről.

A földalap első fázisban úgynevezett okirati ellenőrzéseket hajt végre a szerződéskötések után, amelyeken a birtokbalépéstől számított egy éven belül a nyertes pályázók száz százaléka átesik. A szervezet a vizsgálatok részeként az új földhasználóknak úgynevezett előrehaladási jelentéseket küld, amelyeket azoknak kitöltve vissza kell juttatniuk. Az nfa e dokumentumokkal azt ellenőrzi, hogy a nyertesek miként teljesítik a földhasználati szerződéseket, illetve a részüket képező gazdálkodási terveket, amelyeket a pályázók saját maguk vállaltak be.

Az nfa a mostani kormány idején újonnan haszonbérbe adott állami földek kapcsán eddig 1163 előrehaladási jelentést postázott, amelyekből még 111-et nem kapott vissza. A több mint 90 százalékban visszaküldött dokumentumokból viszont Bitay Márton szerint az derült ki, hogy időarányosan szinte minden nyertes eleget tesz a vállalt kritériumoknak, sőt többségük túl is teljesíti azokat.

Összesen 1,8 millió hektár állami termőföld
Ma mintegy 1,8 millió hektárnyi termőföld van állami tulajdonban, amely felett különböző szervezetek gyakorolják a tulajdonosi jogokat. A körülbelül egymillió hektáros erdőterület joggyakorlói az állami erdőgazdaságok, míg további 350 ezer hektár a nemzeti parkokhoz, 450 ezer pedig az NFA-hoz tartozik. A földalapkezelő szervezet ebből az idén 100 ezer hektárra írt ki haszonbérleti pályázatokat, míg a kormány idei döntése szerint a nemzeti parkoknak további 150 ezer hektárt kell meghirdetniük. Így az idén megpályáztatott állami termőföldek nagysága eléri a 250 ezer hektárt.

 

A helyszíni vizsgálatokat is magukba foglaló, átfogó tulajdonosi ellenőrzések csak azután kezdődnek meg, hogy a birtokba lépéstől számított egy év letelik. Az nfa eddig csaknem a meghirdetett pályázatok nyomán 3 ezer új földhasználati szerződést kötött, de ezeknek ma még csak legfeljebb tíz-húsz százalékát teszi ki azok száma, amelyeknél a birtokba lépés óta már több mint egy év múlt el. Így az nfa mostanáig viszonylag kevés helyszíni vizsgálatot tarthatott, de a jövő évtől már - az idő előrehaladtával - “ellenőrzési dömpingre" lehet számítani.

Ugyanakkor a legalább egy éve birtokban lévő területek felénél így is volt már valamilyen helyszíni ellenőrzés, és Bitay Márton szerint az nfa legalább ezt az arányt kívánja tartani a jövőben is. A 118 elvégzett eddigi vizsgálatból a földalap 17 földhasználó 22 szerződésével kapcsolatban élt felszólítási jogával, mert a gazdálkodók nem fizették a haszonbérleti díjat vagy nem tartották be állattartási kötelezettségeiket. Két esetben pedig a szervezetnek fel kellett bontania a megállapodásokat, mivel a bérlők semmilyen határidőt és előírást nem teljesítettek.

Az államtitkár szerint az nfa az állami bérlőknél a legfeljebb húsz éves szerződések időtartama alatt folyamatosan, többször is végezhet helyszíni ellenőrizéseket, de nem lehet célja a gazdálkodók vegzálása. A szervezet bejelentésre is vizsgálódik, normál ügymenetében pedig azokat veszi előre, akiknél már az okirati ellenőrzések is hiányosságokat mutatnak. Ezen kívül pedig általános, random helyszíni vizsgálatokat végez saját informatikai rendszerének kiválasztása alapján.

Több ezer fővel kellene növelni az nfa apparátusát, ha azt akarnánk, hogy “minden gazdálkodót mindennap" ellenőrizni lehessen - fogalmazott Bitay Márton. Az albizottsági ülésen elhangzott, hogy a helyi termelők bevonásával kellene sűríteni a helyszíni ellenőrzéseket. Az államtitkár szerint azonban nincs lehetőség arra, hogy a vizsgálatokhoz külső személyeket hatósági jogkörrel ruházzanak fel.

MVH-s agrárbotrány, Bükki Nemzeti Park: lehúzta a rolót a Fidesz
Leszavazta a kormánypárti többség a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) feltárt agrártámogatási visszaélések, illetve a Bükki Nemzeti Park visszás állami földügyeinek megvitatását a parlamenti mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottságának ülésén. Patay Vilmos (Fidesz) a döntést azzal indokolta, hogy mindkét ügyben bűnügyi eljárások zajlanak, így nem időszerű a nyilvános albizottsági tárgyalás. Előzetesen ugyanakkor mindkét ügy szerepelt a testület ülésének napirendjén, sőt az MVH-események kapcsán Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is meghívót kapott. Harangozó Gábor, a testület MSZP-s elnöke szerint azért lett volna szükség a két téma megtárgyalására, hogy a bizottság értékelhesse a kialakult helyzetet és levonhassa a megfelelő politikai következményeket.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?