Plafonon van Fazekas az osztrák gazdák miatt

agrarszektor.hu
Földügyben az Európai Bizottságnak és az unió agrártanácsának is nekimegyünk, ha kell.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Sem az Európai Bizottságnak, sem az unió agrártanácsának nincs hatásköre arra, hogy vizsgálja, mit tartalmaz a május elsejétől hatályos új földforgalmi törvény. Az illetékes uniós szervezeteknél Ausztria akarja bepanaszolni Magyarországot, mert osztrák vélemények szerint a földforgalmi jogszabály megszünteti osztrák gazdák korábban megszerzett haszonélvezeti jogát, amelyet magyar termőföldekre jegyeztettek be. Fazekas Sándor szerint a hazai jogszabály összhangban van az uniós joggal.

"Miután várhatóan európai uniós fórumokhoz fog fordulni, ezennel bejelentem, a magyar földtörvénnyel kapcsolatban az unió agrártanácsának semmiféle hatásköre nincs, és visszautasítjuk, hogy ott napirendi pontként szerepeljen" - hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az osztrák-magyar földvitával kapcsolatban az MTI szerint egy vidéki fórumon. A miniszter azokra az ausztriai bejelentésekre reagált, amelyek szerint az osztrák kormány az unió illetékes szervezeteihez fordul, mivel Magyarország a május elsejétől hatályos új földforgalmi törvénnyel meg akarja szüntetni osztrák gazdák haszonélvezeti jogát, amelyet korábban jegyeztettek be magyar termőföldekre.

"Erre hatásköre az unió bizottságának sincs; más fórumoknak elképzelhető, hogy van, de a magyar föld az magyar és nem osztrák ügy!" - jelentette ki Fazekas Sándor. A miniszter az új földforgalmi törvény kapcsán azt emelte ki, hogy lehetett olyan jogszabályt alkotni, amely összhangban van az uniós joggal és a magyar érdekkel, ez utóbbi pedig az, hogy a magyar termőföld a magyar tulajdonban maradjon.

Fazekas Sándor zsebszerződésként jellemezte azt, amikor "pénzért kötöttek osztrák gazdák vagy ki tudja, kik, haszonbérleti szerződést a nyugati határszélen magyar emberek földjére". Leszögezte: a megalkotott földtörvény szellemében azt az osztrák gazdáknak is tudomásul kell venniük, hogy a zsebszerződések kora lejárt, "ilyen trükkökkel, (...) ki tudja milyen papírozással" illegális tulajdont nem lehet legalizálni. A miniszter jelezte, a témában továbbra sem látja szükségesnek az osztrák kollégájával való tárgyalást.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?