2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Szabálytalan állami földbérletek - Ezt jelentették Orbánnak

Legalább 14 állami földbérleti szerződést kell felbontani a Hortobágyi Nemzeti Parkban (HNP) a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálata után. A hivatal Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére vizsgálódott az ügyben. A kormányfő több mint egy éve kérte fel a Kehit, mert helyi gazdák azt jelezték, hogy egyesek szabálytalanul és jogsértésekkel jutottak állami földekhez.
 
 

A Kehi-vizsgálat eredményéről Nagy István FM-államtitkár tájékoztatta a parlamenti mezőgazdasági bizottság ellenőrző albizottsági ülésén. Az államtitkár szerint a HNP-nél legalább 14 esetben fel kell bontani a korábban kötött földhaszonbérleti szerződéseket. A nemzeti park igazgatósága most dolgozik ezen, majd újra megpályáztatja az érintett földeket.

Orbán Viktor miniszterelnök több mint egy éve kérte fel a Kehit, hogy vizsgálja meg az HNP-t érintő földhaszonbérleti szerződéseket, illetve azok körülményeit „arra vonatkozóan, hogy történtek-e szabálytalanságok, jogsértések”. A döntés előzménye, hogy helyi gazdák egy csoportja panasszal fordult Fazekas Sándor akkori vidékfejlesztési miniszterhez, mert állításuk szerint visszaélések történtek a hortobágyi legelők bérbeadásakor. A helyi pályázaton olyanok jutottak földhöz, akik nem valós állattartók, illetve csak a földtámogatást akarták megszerezni – állították a panasztevők.

Nagy István mostani tájékoztatása szerint az FM a Kehi-vizsgálat nyomán módosította a földbérletek pályázati eljárását. A konkrét ügyben véleménykülönbség volt a Kehi és a szaktárca között, amit január 31-ig tisztáztak.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben