Tragikus a helyzet a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

Tragikus a helyzet a magyar földeken: ha nem jön óriási fordulat, nagy baj lesz

agrarszektor.hu
Magyarországon márciusban az átlagos csapadékmennyiség mindössze 5 százaléka hullott le, részben ennek tudható be a tavak és a folyók alacsony vízállása, amin a közelgő csapadék sem segít jelentősen. Az egész ország területén alacsony a tavak és a folyók vízállása is, ami jelenleg még nem számít rendkívülinek, de helyenként már tapasztalható szélsőséges mértékben is - ez pedig a több mint egyéves periódus kevés csapadékának az eredménye

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2021 májusától a mai napig körülbelül két és fél havi csapadékhiány alakult ki Magyarországon, miközben az idei március 95 százalékos csapadékhiányt hozott a sok évnyi átlaghoz képest, ezek pedig már nagyon komoly számok. Jó hír viszont, hogy az előrejelzések szerint a következő négy napban lesz némi hiánypótlás, ez a mezőgazdaságnak kedvezhet főként, mintsem a vízgyűjtőknek. Hiszen most annyira száraz mindenhol a föld, hogy ha elkezd esni az eső, azt mindenhol be fogja szívni a talaj, a vízgyűjtő területeken is, és nem kerül majd sor lefolyásra a különböző lehetőségeken, csatornákon, kisebb patakon keresztül a folyókba vagy tavakba - magyarázta az Infostartnak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember elmondta azt is, hogy hazánkban eddig árvizet és belvizet tudtak előre jelezni, illetve készültséget elrendelni ezek ellen, de miután az elmúlt 5 évben egyértelműen a vízhiány lett a jellemző, a vízügyi ágazat is ebbe az irányba mozdult el, létrehozva az úgynevezett aszálymonitoring rendszert, ami 112 állomáson folyamatosan méri és szolgáltatja az aktuális hőmérsékleti-, csapadék-, illetve talajnedvességi adatokat, amikből a vízhiány mértékét (aszályindex) lehet kiszámítani, és elrendelni az első-, másod- vagy harmadfokú riasztást - vízhiány ellen. Az említett aszályindexet az is meghatározza, milyen gyakran ellenőriznek a szakemberek. Nyíregyháza-Szeged vonalon egyébként már zömében él az első-, illetve másodfokú készültség, ezért azokon a területeken különösen fontos lenne egy 10-20 milliméternyi csapadék a következő napokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02