2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Föld

Visszadobták a földtörvényt - Alkotmányellenes a módosítás

Alkotmányellenesnek minősítette az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokra vonatkozó módosítását az Alkotmánybíróság (Ab). A testület határozata szerint az április végén elfogadott törvénymódosítás ebben a formában nem hirdethető ki, mivel alaptörvény-ellenes elemeket tartalmaz.
 
 

Alkotmányellenes az állami földvagyonról szóló törvény nemzeti parkokkal kapcsolatos módosítása – jelentette ki az Ab hétfői nyilvános határozat hirdetésén. Az országgyűlés április végén fogadta el a törvénymódosítást, Áder János köztársasági elnök viszont nem hirdette ki akkor átalakított törvényt, hanem az AB-hoz fordult normakontrollért. A módosítást ugyanis alaptörvény-ellenesnek vélte, amellyel sérti a természetvédelem korábban elért szintjét is.


MTI Fotó: Szigetváry Zsolt 

Az Ab szerint alkotmányellenes a törvény kétharmados többségét igénylő részének feles többségű elfogadása, valamint az is, hogy nem a Nemzeti Park Igazgatóságok kezelnék egyes védett természeti területeknél a természetvédelmi célú vagyonkezelést, hanem az Nemzeti Földalap gyakorolná ezeket a feladatokat. A testület szerint ugyanakkor nem alaptörvény-ellenes, hogy a törvény egyes, Nemzeti Földalapba tartozó földterületek esetében lehetővé tette haszonbérleti szerződések felmondását, illetve megszüntetett előhaszonbérleti jogokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu