2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Föld

Zsebszerződések: Poltnak nem tetszik a Fidesz-javaslat

Az ügyészek hatáskörét növelné, de Polt Péter szerint aggályos a fideszes képviselői javaslat.
 
 

Aggályosnak tartja több szempontból is Polt Péter azt a fideszes törvényjavaslatot, amely növelné az ügyészségek jogosítványait a zsebszerződések felderítése érdekében. A legfőbb ügyész szerint Nagy János (Fidesz) indítványa alkotmányellenes és visszamenőleges hatályú lehet.

A legfőbb ügyész levélben fogalmazta meg aggályait a termőföld tulajdonjogának megszerzését vagy használatát korlátozó rendelkezések kijátszására irányuló jogügyletek feltárásáról és megakadályozásáról szóló törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyet Nagy János fideszes képviselő nyújtott be - derült ki a parlamenti mezőgazdasági bizottság ülésén.

Polt Péter egyik kifogása arra vonatkozik, hogy az ügyész indítványozhatja: a bíróság az állam javára ítélje meg a termőföld tulajdonjogát abban az esetben, ha az eladó a jogellenes jogügylet keretében a tulajdonjogáról véglegesen le kívánt mondani, és azt át akarta ruházni a szerződésre nem jogosult fél számára. A legfőbb ügyész álláspontja szerint a tulajdonjog védelmét szabályozó alaptörvényi rendelkezések, illetve az Alkotmánybíróság korábbi határozatai alapján kétséges annak az alkotmányosságága, hogy egy ilyen, tulajdonjogot elvonó szankció összhangban van-e az alaptörvény rendelkezéseivel.

Az aggályok második köre pedig a törvényjavaslat által bevezetni szándékozott jogkövetkezmények visszamenőleges hatályú alkalmazásával foglalkozik. Mégpedig azzal, hogy amikor a felek a jogellenes jogügyletet megkötötték, akkor nem lehettek tisztában azzal, hogy az Országgyűlés egy olyan törvényt fogad majd el, ami további szankciókat helyez kilátásba a szerződés semmisségén túlmenő mértékben. Így ez adott esetben úgy is értelmezhető, hogy visszamenőlegesen állapít meg az Országgyűlés jogkövetkezményeket a semmis szerződésre, illetve a tulajdonjog tárgyára nézve.

Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke az MTI szerint mindehhez hozzáfűzte: ha jól érzékeli, a tárca és a kormány ennek tudatában továbbra is támogatja Nagy István (Fidesz) törvényjavaslatát. Ezt a bizottsági ülésen a VM is megerősítette.

Ezt megelőzően a bizottság szavazott a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról, az ellenzéki javaslatokat elutasította a kormánytöbbség, míg a kormányoldali javaslatokat támogatta.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben